МВР - Русе напомня да пазим домовете си от кражби по Великден

1
Полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време
Полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време

По разпореждане на главния секретар на МВР е създадена организация за обезпечаване на обществения ред, сигурността и пожарната безопасност на населението, контрол по спазване на въведените противоепидемични мерки и осигуряване на нормалното придвижване на гражданите през предстоящите празнични и почивни дни.

В тази връзка от ОДМВР-Русе е създадена организация за недопускане на нарушения на обществения ред през този период, засилено полицейското присъствие в районите на християнските храмове и други обществени места, където е планирано провеждането на различни събития и публични празнични прояви.

Предприети са превантивни мерки за ограничаване извършването на престъпления против собствеността. С оглед на това, че по време на празниците зачестяват домовите кражби, след като много от гражданите отсъстват от домовете си и пребивават в други населени места, полицията препоръчва на стопаните да предприемат всички необходими мерки за опазване имущество си, особено ако ще пребивават другаде за по-дълго време, да не се оставят големи суми пари и ценности, да обезопасят жилищата, да бъдат бдителни за непознати и съмнителни лица, които влизат в етажната собственост, да са добре затворени и укрепени прозорци и балконски врати, особено на жилищата намиращи се на по-ниските етажи, да не се оставят отключени и без надзор превозни средства.

Във връзка с предстоящите Великденски празници и богослужения, православните храмове в региона са инспектирани от екипи на РДПБЗН. По време на проверките е обърнато особено внимание на организацията за пожарна безопасност, осигуряване на условия за успешна евакуация, наличието на пожаротехнически средства за първоначално гасене, както и на обезопасеността на местата за палене на свещи. На църковните служители са дадени указания за ограничаване предпоставките за възникване на пожари, както и за стриктно спазване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

Голяма част от състава на полицията през идните дни ще е ангажиран с дейности, насочени към повишаване безопасността на движението по пътищата.

По време на Великденските празници и свързаните с тях почивни дни, от 29 април до 4 май тази година, както и Гергьовден – 6 май, се очаква значително увеличение интензивността на движението по основните и второстепенни пътища на територията на ОДМВР- Русе, образуване на колони във върховите часове на отпътуване и прибиране на гражданите към населените места и нарастване на риска от тежки пътнотранспортни произшествия. През този период ще се предприемат превантивни мерки за ограничаване предпоставките за пътни злополуки - респектиране на грубите нарушители, изваждане от движението на неправоспособни, употребили алкохол или наркотици водачи, както и мерки за по-добра пропускателна способност и недопускане на задръствания.

В ОДМВРРусе е изготвен план, относно осигуряване на обществения ред, сигурността и спокойствието на гражданите по време на предстоящите празници през месец април и май 2021 година и свързаните с тях почивни дни на територията обслужвана от ОДМВР Русе. При изготвянето на разстановката на състава ще се акцентира за активно присъствие и контрол на движението по време на най-високата му интензивност /на 29.04.2021 г. за времето от 14.00 ч. до 21.00 ч., на 30.04.2021 г. за времето от 10.00 ч. до 16.00 ч., на 04.05.2021 г. за времето от 14.00 ч. до 21.00 ч., на 09.05.2021 г. за времето от 14.00 ч. до 20.00 ч. /, като основно контролът ще се осъществява по път І-5 (Русе – Бяла), І-2 (Русе-Разград) и II-21 (Русе-Силистра). Присъствието на пътя на контролния състав ще е демонстративно, като ще се обхванат най-натоварените и конфликтни участъци.

По време на Великденските празници на територията на ОДМВР-Русе ще бъде проведена специализирана полицейска операция с акценти: спазване на скоростните режими, контрол по отношение на управлението на МПС след употреба на алкохол, наркотични и/или други упойващи вещества, правоспособност, използване на обезопасителни колани и системи, др.

От полицията апелират водачите да се съобразяват с въведените ограничения на скоростта, да шофират спокойно и търпеливо, и да не предприемат рискови изпреварвания. В периода на почивните дни и на Великден в цялата страна ще се извършват засилени проверки за употреба на алкохол и наркотични вещества, неправоспособни водачи, като това ще включва и териториите на малките населени места.

ОДМВР-Русе призовава още всички граждани да се съобразяват с указанията, давани от полицейските служители, както и да съблюдават спазването на разпоредените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари