МВР показа плячката на корумпираните данъчни служители

0
300 000 лева в различна валута и бижута са намерени при обиски на служители на НАП
300 000 лева в различна валута и бижута са намерени при обиски на служители на НАП Видео: МВР

Неутрализирана е организирана група за корупционни престъпления. Операцията е проведена от ГДБОП и Специализираната прокуратура.

Това съобщиха от МВР. Подробности бяха съобщени от директора на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов, административния ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев и заместника му, и един от наблюдаващите по делото прокурори Димитър Петров.

Вчера Прокуратурата съобщи, че се "извършват процесуално следствени действия срещу организирана престъпна група, извършваща корупционни престъпления" и че престъпната група се състои от служители на НАП.

Според събраната до момента информация, дейността й е стартирала през октомври 2017г. Към момента се подготвя обвинение срещу 11 от членовете й за участие, а един -  за ръководене на организирана престъпна група. Част от тях ще бъдат обвинени и за подкупи, а други - за пране на пари. През вчерашния ден са извършени претърсвания на 7 адреса, обиски на лица и автомобили.

При започнатото разследване е събран огромен обем от информация, която предстои да бъде анализирана. Участниците в групата са заемали длъжности на различни нива в една от дирекциите на ТД НАП- София, като най-високата от тях е началник сектор, който е бил и ръководител на групата.

Получаваните сумите са варирали от 500 до 5 000 лв., определяни от конкретния бизнес, уточни прокурор Гешев. Гл. комисар Ивайло Спиридонов посочи, че е използван целият набор от оперативни средства, за да се фиксира как служители са предавали информация от Междуведомствения координационен център за противодействие на контрабандата и контрол на движението на рискови стоки, и товари към заинтересовани лица.

Прокурор Димитър Петров уточни, че общият размер на сумите, намерени при проведените процесуално- следствени действия, е около 300 000 лв. в различна валута, включително и бижута. Организираната престъпна група е съставена основно от ръководители на екипи, които помежду си са разпределяли ролите си и са оказвали въздействие върху членовете на екипите.

По думите му механизмът на получаване на парите е бил основно чрез т. нар. „контролирана покупка“, като след предварителна уговорка сред стоките е бил поставян плик с исканата сума. В някои от случаите по преценка директно са били взимани и стоки от търговските обекти.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари