Мутафчийски: Вече имам антитела, ваксината работи

4
Вирусът циркулира в човешката популация и се изменя, след две години няма да е същият
Вирусът циркулира в човешката популация и се изменя, след две години няма да е същият Видео: bTV

Коментар на шефа на Националния оперативен щаб

“Вече имам антитела, ваксината работи”, заяви пред bTV началникът на Националния оперативен щаб на генерал Венцислав Мутафчийски.

Генерал Мутафчийски обясни, че имат над 70 единици антитела, като минимумът е 40, а той е разбрал това, след като се е включил като доброволец в проучване по темата.

“Тези, които първи са били доброволци за ваксината на “Пфайзер/Бионтех”, с която съм ваксиниран и аз, вече седми месец имат имунитет”, обясни още шефът на ВМА.

Генерал Мутафчийски припомни, че е имало случаи на повторно заразени лица, като той допълни, че покрай вируса има още много неизвестни. В тази връзка, той обясни, че няма информация дали самият той може да заразява, след като вече има ваксина.

"Ако вземем всички ваксини, които ни се полагат чрез квотния принцип, до края на годината ще разполагаме с 12 000 000 ваксини", каза председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски.

„По-нататък се очакват сериозни постъпления на ваксини и то говорим за сигурно утвърдените – на „Пфайзер“/“Бионтех“ и на „Модерна“. Всяко тримесечие „Модерна“ трябва да ни доставя по 200 000 дози, а „Пфайзер“ - по 4 400 000 за цялата година. Това са огромно количество“, обясни Мутафчийски.

На въпрос дали руската ваксина ще бъде одобрена на европейския пазар той коментира, че са подадени документи и се очакват резултати. По думите му обаче за нея се знаят много малко неща и все още няма кратка характеристика.

„Колкото повече този вирус циркулира в човешката популация, толкова повече ще се изменя и след две години няма да е същият. Затова целта е колкото се може по-бързо да се случи ваксинацията, за да се спре циркулацията му иначе бъдещето ще стане съвсем неизвестно“, каза още председателят на Националния оперативен щаб.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари