Мустафа Карадайъ: Само ДПС направи правилния ход за Северна Македония. Сега други партии преписват предложението ни

0
Шест месеца проваленото правителство на задкулисието и олигарха Иво Прокопиев не предложи решение за Северна Македония
Шест месеца проваленото правителство на задкулисието и олигарха Иво Прокопиев не предложи решение за Северна Македония

"Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. В преговорната рамка, предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес", подчерта председателят на Движението

Правилният ход беше Министерски съвет да внесе в Народното събрание предложение за приемане на предложената от френското председателство преговорна рамка за Северна Македония, което сега да се разглежда от парламента. Но проектът за решение на Министерски съвет бе отхвърлен на 22 юни от Кирил Петков и Асен Василев.

Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на дебатите за проекторешението на парламента във връзка с разширяването на Европейския съюз и процеса на преговори на Република Северна Македония.

Затова ние от Движението за права и свободи внесохме предложение, след като вече беше ясно, че Кирил Петков и Асен Василев отхвърлиха проекторешение на Министерски съвет, обясни в процедура Карадайъ.

По повод поредни фактологични неточности, изречени в залата от депутата на "Продължаваме промяната" Настимир Ананиев, лидерът на ДПС се обърна към председателя на парламента: "Дайте един правилник за работата на Народното събрание на г-н Ананиев, за да види, че нито една Комисия не може да се произнася вместо Народното събрание, каквото и да е внесено в НС за разглеждане."

Единственото проекторешение към 22 юни след проваленото решение в Министерски съвет внесе ДПС. Ние направихме единствения правилен ход - да внесем проекторешение, за да може днес да заседаваме и да се произнесем по темата, въпреки отказа на правителството на задкулисието на Иво Прокопиев, припомни Мустафа Карадайъ.

Шест месеца проваленото правителство на задкулисието, на олигарха, медиен и енергиен монополист Иво Прокопиев не успя да направи предложение и Р Северна Македония да стартира преговорите за членство в Европейския съюз, изтъкна лидерът на ДПС.

Преговорният процес е дълъг и в този период има различни начини да се защитят интересите. Никой не се е отказал да изпълнява споразумението, което имаме. Не само френският президент Еманюел Макрон ни поздрави. Но и ние благодарихме на г-н Макрон, защото в преговорната рамка, която е предложена от френското председателство, е отчетен българският интерес, подчерта Карадайъ.

Но, от 16 юни, когато е предложението на френското председателство, до 22 юни това провалено правителство пак не си свърши работата да внесе в Народното събрание каквото и да е предложение, за да вземе решение парламентът, допълни лидерът на ДПС.

Стигна се до там пак Движението за права и свободи да се налага да внесе предложението на френското председателство в Народното събрание, за да може да има ситуация, която парламентът да вземе решение, каза Мустафа Карадайъ.

И заяви: "Друг е въпросът, че в момента след внасянето на предложението на ДПС, вече има едно съревнование - кой какви други предложения да направи и да пренаписва смислово предложението на ДПС, само и само, да са правилните хора и да не е предложеното от ДПС."

Ние сме съгласни на това. То се е случвало и по други теми, дори техническите грешки са били еднакви, но едното е било гласувано ЗА, а другото е било ПРОТИВ. Ние не държим на авторство. Важното е да решим въпроса, обобщи Карадайъ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари