Мръсният въздух убива 1200 деца в Европа всяка година

0
Докладът на ЕАОС е изготвен след проучване в над 30 страни, включително 27-те членки на ЕС
Докладът на ЕАОС е изготвен след проучване в над 30 страни, включително 27-те членки на ЕС Снимка: БГНЕС

Докладът на ЕАОС е изготвен след проучване в над 30 страни, включително 27-те членки на ЕС

Замърсяването на въздуха все още е причина за повече от 1200 случая на преждевременна смърт годишно при деца под 18 години в Европа и увеличава риска от хронични заболявания на по-късен етап от живота. Това съобщават от Агенцията на ЕС за околната среда (ЕАОС), предава bTV.

Въпреки неотдавнашните подобрения, „нивото на основните замърсители на въздуха в много европейски страни остава упорито над нормите на Световната здравна организация“ - особено в Централна и Източна Европа, се казва още в доклада. Той е изготвен след проучване в над 30 страни, включително 27-те членки на ЕС.

Докладът не обхваща големите индустриални държави - Русия, Украйна и Обединеното кралство, което предполага, че общият брой на смъртните случаи на континента може да е по-висок.

През ноември миналата година ЕАОС обяви, че през 2020 година в ЕС, както и в Исландия, Лихтенщайн, Норвегия, Швейцария и Турция, 238 000 души са починали преждевременно заради мръсен въздух.

Проучването е първото на агенцията, което се фокусира специално върху децата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    pr0
    Ти природно тъп ли си или ти плащат?
  • -4
    1
    12345
    Да мрат ! Украйна да е добре и да не купуваме природен газ от Русия. Да мрът !
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари