СЗО: Светът трябва да се подготви за евентуална пандемия от птичи грип

1
Трябва да се намали рискът от предаване на заразата от птица на човек, заяви епидемиолог
Трябва да се намали рискът от предаване на заразата от птица на човек, заяви епидемиолог Снимка: Getty Images

Трябва да се намали рискът от предаване на заразата от птица на човек, заяви епидемиолог

Епидемиологът от Световната здравна организация Ричард Пийбоди призова светът да се подготви за възможността вирусът на птичия грип да се предава между хората, което може да доведе до нова пандемия, предаде ТАСС, като цитира интервю на специалиста за испанското издание "Ел паис", съобщава NOVA.

"Трябва да сме на първа линия, за да намалим риска от предаване на заразата от птица на човек", каза експертът. "Има опасения, че той може да придобие способност да се разпространява от човек на човек по устойчив начин и да предизвика нова пандемия". Според Пийбоди "трябва да се подготвим за това".

"Научната общност анализира генетичната последователност на тези вируси, за да ги наблюдава, както и да разработи ваксини, в случай че са необходими", добави той.

На 26 февруари СЗО съобщи, че от 2003 година до 25 февруари т. г. в 23 страни по света са регистрирани 873 души, заразени с грип А (H5N1), както и 458 смъртни случая.

Птичият грип е често срещан при пернатите, но понякога се предава и на хората. Това е респираторно заболяване със симптоми, подобни на тези на обикновена настинка. В риск са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични заболявания.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    5
    ха-ха
    Стягайте се. Пак ще има бодене. И мислете с тия глави. Те не са закачалки за шапки.
  • -3
    4
    daskal
    Проблемът не са твърденията на СЗО, а това, че държавите им се подчиняват. Като ти заповядат ограничения и наказания - къде ще ходиш?! Още не мога да повярвам, че едва ли не не можехме да дишаме без сертификати, ваксини, маски..., че за две години и половина затвориха училищата и съвсем объркаха децата. Помните ли, че всички новини сутрин, обед и вечер започваха с изброяване на заразени и починали? И всичко се правеше с охота и наслада от всички институции и медии, а експертите истерично внушаваха, че без ваксините няма живот. Колко хора бяха убити из болниците? Защото те бяха вкарвани в т.нар. ковид отделения не за да ги лекуват, а за да пълнят някакви статистики. Съжалявам, но гледайки развитието на онази лудост, сега не знам какво да си мисля за птичия грип...
  • -1
    3
    ...
    Доста интересно е "световното" разпространение на птичия грип..има го само в страните от Г7 и ЕС
  • 7
    2
    робин худ
    Ей изроди мръсни безродни да ви еба майката и боклуци мръсни ,достатъчно ви гледахме цирка и чалъмите МЪРШИ ДОЛНИ да вървите на майната си колкото и да ни тровите със пръскане от самотетите ви Боклуци безподобни мръсни да вървите на майната си ИЗРОДИ
  • 13
    1
    Fuck off
    СЗО (дейба и чифутската организиция!) могат да си заврат всякакви пЛандемии отзад, в осраните задници! Няма да им се получи НИКОГА повече!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари