Мрачна прогноза за икономиката на България

0
Шоковото увеличение в цената на газа ще доведе след себе си редица проблеми
Шоковото увеличение в цената на газа ще доведе след себе си редица проблеми

Има опасност от повишаване на нивата на бедност у нас, след увеличението на цената на газа.

Това каза финансовият експерт Мика Зайкова, цитирана от "Фокус". По думите й шоковото увеличение в цената на газа ще доведе след себе си редица проблеми, сред които невъзможност да се формира необходимият БВП, като най-сериозно засегнати ще бъдат 94% от малките и средни предприятия. 

„При всички положения ще бъдат засегнати секторите, които произвеждат храни от първа необходимост. Това е хлебопроизводството, зеленчукопроизводството, производството на брашно, ориз, но и сектори от по-тежката индустрия.“, коментира Мика Зайкова. Тя добави, че в химическата промишленост и производството на торове газта не е спомагателен материал, а е суровина.

„При положение, че 70% от себестойността се формира от суровината, това означава, че ще се оскъпи производството на торове, което ще повлияе зле на земеделието и износа в България“, обясни още тя. Мика Зайкова добави, че увеличението на цените ще се усети от потребителите още от следващия месец.

Тя добави, че работа на новото правителство трябва да бъде свързана с облекчаването на бизнеса и населението със закон за диференциране на ДДС, по примера на други европейски държави. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари