МП: Венецианската комисия одобрява разделянето на ВСС на два съвета

0
Ще защитавам становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект, заяви правосъдният министър
Ще защитавам становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект, заяви правосъдният министър Снимка: Министерство на правосъдието / Facebook

Ще защитавам становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект, заяви правосъдният министър

Министър Атанас Славов и заместник-министър Емил Дечев участваха в заседанието на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия), на което бе обсъдено и гласувано становището по предложените от 166-ма депутати изменения в Конституцията. Това съобщиха от Министерството на правосъдието на страницата си във Фейсбук.

Мнението на комисията бе поискано от министър Атанас Славов, с молба за спешност.

Доц. Славов защити пред Венецианската комисия основните цели на законопроекта за гарантиране на независимо правосъдие и отговорна прокуратура, с акцент върху предлаганите изменения в сферата на съдебната власт, се посочва в съобщението. Ключови сред тях са разделянето на съдебния съвет на два самостоятелни съвета – един за съдиите и друг за прокурорите и следователите, както и новото съотношение между професионалните и парламентарните квоти, при които избраниците на съдиите ще имат превес във Висшия съдебен съвет, а тези на Народното събрание – в Прокурорския съвет. Венецианската комисия одобрява и поощрява разделянето на единния в момента съвет, което е нейна отдавнашна препоръка. Положително е становището и за промяната на квотите във Висшия съдебен съвет, принципно се подкрепя и предложеното решение за Прокурорския съвет.

По отделни предложения се изразяват критики и препоръки. Ще защитавам становището на Европейската комисия за демокрация чрез право да бъде съобразено при новите гласувания на конституционния проект, заяви министър Атанас Славов, цитиран в съобщението.

Проектът за промени в Конституцията на първо гласуване в пленарната зала бе подкрепен от 161 народни представители. „Против“ бяха - 57 депутати, нямаше въздържали се. Дебатите продължиха повече от седем часа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари