Атанас Славов: Становището на ВСС е критично за повечето промени в Конституцията

0
Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, посочи още министърът на правосъдието
Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, посочи още министърът на правосъдието Снимка: Facebook / Атанас Славов

Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, посочи още министърът на правосъдието

Становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично в по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията.

Това каза пред журналисти след заседанието на ВСС министърът на правосъдието Атанас Славов. Той каза, че пред Венецианската комисия в петък ще представи проекта на вносителите, който ще се гледа от парламента. Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, посочи Славов, цитиран от БТА.

Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата, каза още правосъдният министър.

Изненада ме монолитността на становището на ВСС днес, коментира Славов позиция на Съвета, който отхвърли голяма част от предложенията за промени в основния закон. Това не беше неочаквано за този ВСС, посочи Славов.

Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотивите за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия, обобщи правосъдният министър.

Според него амбицията на мнозинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в Пленарна зала.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари