Можем ли да пътуваме в Турция с чужд автомобил с пълномощно?

17
Много хора продължават да не са наясно с новите правила за пътуване в съседката ни
Много хора продължават да не са наясно с новите правила за пътуване в съседката ни Снимка: БГНЕС

Много хора продължават да не са наясно с новите правила за пътуване в съседката ни

Можем ли да пътуваме в Турция с чужд автомобил с пълномощно или колата трябва задължително да е наше име?

Новите изисквания за пътуване в Турция влязоха в сила преди по-малко от месец, но много сънародници продължават да не знаят дали имат право да пътуват с чужд автомобил, било то на шопинг за ден или на почивка, пише TrafficNews.

За да влезем в Република Турция, трябва да спазваме няколко изисквания.

При влизане на турска територия с лек автомобил, превозното средство се регистрира на шофьора и единствено той има право да го управлява и изнесе от турска територия. Не се разрешава преотстъпване или управление от друго лице, било то с пълномощно, дори регистрираният на влизане водач да се намира в същото МПС. Ако не използваме личен автомобил, то трябва да имаме пълномощно за ползване, легализирано и преведено на турски език, но само и единствено регистрираният на границата шофьор може да управлява конкретния автомобил.

При проверка от турските контролни органи и установяване на нарушение на горното изискване, автомобилът може да бъде задържан и след няколко дневна бюрократична процедура изпратен в офис на турските митници към съответното населено място, след което върнат на водача след заплащане на солидна глоба. Тя е от порядъка на 1500 евро + 50 евро за паркинг.

Българските граждани, на чието име е регистриран автомобил при влизане на турска територия, нямат право да напускат страната, без да изнесат автомобила или да представят официален документ с уважителни причини, налагащи това. Българските граждани, пътуващи в Турция имат задължение да се снабдят и със здравна застраховка, валидна на турска територия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    1
    аз
    Българските граждани, пътуващи в Турция имат задължение да се снабдят и със здравна застраховка, валидна на турска територия. пътувам по работа често до Турция, такава застраховка не ми е искана никога!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари