Можем ли да изтеглим кредит, ако имаме запор

0
Ако ви бъде наложен запор, не изпадайте в паника
Ако ви бъде наложен запор, не изпадайте в паника

Ако ви бъде наложен запор, не изпадайте в паника

Когато се стигне до принудително изпълнение, съдебният изпълнител налага запор върху заплатата, пенсията или банковата сметка на длъжника.

Тази неприятна ситуация обикновено хвърля длъжника (дали като кредитоискател или като поръчител) в голяма паника. Много хора, имащи нужда от допълнителни средства, прибягват до търсене на нов кредит.

Щом след непогасяван кредит се е стигнало до запор, то със сигурност в Централния кредитен регистър (ЦКР) кредитната ви история е лоша. Принципно всяко просрочие на кредит е лош знак, който кредитополучателят дава на кредитора за неговата надеждност като коректен платец. Това прави одобрението за нов банков кредит значително по-трудно, но не и невъзможно.

В случая от значение е размерът на непогасявания потребителски кредит, каква е неговата лихва, кога е взет и какъв е срокът за погасяване. Исканата сума и финансовите възможности на кредитоискателя към момента на кандидатстване за кредит също са важни за решението на банката. Съотношението дълг/доход също притеснява банките, като на Запад неговият максимум е до 35%, пише Glasnews.bg.

С достатъчно търсене е възможно да откриете банка, която да направи изключение и, независимо от лошата ви кредитна история, да ви отпусне кредит. Имайте предвид, че банките се отнасят консервативно към клиенти с лоша кредитна история и решенията са строго индивидуални. Добрата новина е, че у нас има 20 банки и 6 клона на чуждестранни банки, към които можете да се обърнете.

Добре е да си извадите индивидуална справка от ЦКР на БНБ. Така ще бъдете максимално наясно как точно изглежда документът, от който банките и другите кредитни институции, в които ще кандидатствате, най-много се интересуват. Има вероятност да ви бъде отпуснат заем с висока лихва, която покрива високия риск. Бъдете предпазливи към подобни „примамливи“ предложения.

В идеалния случай ще намерите кредитен консултант, който е спечелил вашето доверие, както и вие – неговото и който има желание да работи с вас дългосрочно. Той ще ви помогне да погасите съществуващите задължения по възможно най-адекватен начин и при първа възможност ще ви рефинансира по-изгодно.

Ако ви бъде наложен запор, не изпадайте в паника, защото тя може да ви доведе до поредица от грешни решения.

Запазете спокойствие и се опитайте да си наложите необходимата финансова дисциплина. Забравете за известно време за скъпоструващи забавления и се старайте да харчите наличните средства само за най-неотложното.

Съветваме ви да започнете да си водите отчет на приходите и разходите, с чиято помощ да управлявате финансите си от месец на месец. Можете да записвате данните и на ръка, но електронната таблица е по-удобен вариант. Въвеждайте старателно всички разходи и редовно ги сравнявайте с доходите си. Така вероятно ще откриете от кои пера можете да спестите допълнително.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари