Може ли МВР да отнеме автомобила на шофьор преди съдебно решение?

20
В момента говорим само за доброволно предаване, посочи преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова
В момента говорим само за доброволно предаване, посочи преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова Видео: Euronews Bulgaria

В момента говорим само за доброволно предаване, посочи преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова

Отнема ли наистина МВР автомобилите на шофьори, хванати с алкохол и наркотици в кръвта? Този въпрос предизвика спор между юристите и законодателите след приемането на поправките в Наказателния кодекс по-рано този месец. В опит да намали катастрофите по пътищата Народното събрание прие по-строги наказания за водачите, шофиращи след употреба на алкохол и други субстанции. Ще имат ли обаче ефект тези мерки или по ударите на закона ще попаднат и невинни хора?

Отнемане на автомобила при залавяне на водач с над 1.2 промила алкохол или при установена от МВР употреба на наркотици. Това предвиждат промените в Наказателния кодекс от тази година. Оказва се обаче, че в новите наредби не пише точно това.

Шофиране с алкохол в кръвта над 1.2 промила или след употреба на наркотици. При тези случаи съдът задължително отнема автомобила. Тоест ние имаме наредба, която предвижда отнемане на автомобила, ако водачът просто е пил, евентуално отнемане, ако е пил и е причинил някаква телесна повреда. А ако водачът умишлено е убил някого с колата си, не се предвижда отнемане на автомобила“, казва адвокат Силвия Петкова, предаде Euronews Bulgaria.

Законът обаче не предвижда отнемане на автомобила от страна на МВР, а само след съдебно решение.

МВР не отнема, ако собственика или ползвача на автомобила доброволно го предаде. Но той може и да не предаде. Не може органите на реда да го принудят той да предаде автомобила, който е ползвал, когато е констатирано наличие на алкохол в кръвта или наркотици“, посочва преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

"Това евентуално би могло да стане с протоколи за доброволно предаване, които често се подписват от водачите под претекст, че ще помогне на производството и после ще се тълкува в тяхна полза. Или пък автомобилът представлява веществено доказателство. Само че за тези случаи, в които МВР се похвали, че е отнело автомобила, реално той не е никакво веществено доказателство.", допълни Силвия Петкова, адвокат

До този момент от приемането на промените в началото на месеца все още съдебно решение за отнемане на автомобил няма.

В момента говорим само за доброволно предаване. Все още няма съдебна практика, за да кажем, че има отнети моторни превозни средства“, казва доц. Киселова.

Ако водачът, заловен с алкохол или наркотици в кръвта не е собственик на автомобила, то законът предвижда той заплати стойността на автомобила като глоба.

"Тук отново трябва да се прецени дали винаги да е равностойността на автомобила, защото има несъразмерно високи такива, особено ако са служебни автомобили за превоз на стоки", заяви доц. д-р Наталия Киселова, преподавател по конституционно право

Друг проблем, който експертите забелязват са неточните полеви тестове на Пътна полиция, които доказват наличие на наркотици в кръвта.

По неофициална статистика около 45% от тестовете дават фалшиви положителни проби. Да не говорим, че те засичат като наркотици и лекарства, които свободно се продават в аптеките“, казва адвокат Петкова.

Полевите тестове засичат употребата на наркотици, но не и дали водачът е под тяхното влияние зад волана.

"Представете си, че удряте една чашка в неделя и след още две недели ви хващат и осъждат за нетрезво шофиране. Но колкото и да е проблематичен Drug Test 5000, който използваме от 6 години в нашата страна, аз не смятам, че има по-добър от него. А полицията много го обича, защото резултатът е като от касова бележка. Принтира ти се веднага и е категоричен – да или не. Докато при лакмусовите тестове, които ползвахме преди, при тях имаше една черта, две черти. Те после избледняват и по време на съдебното производство се започва едно тълкуване по собствено усмотрение", заяви Димитър Карагегов, председател на Движение за легализиране на конопа.

Ако полевият тест даде положителна проба, то тя трябва да се докаже и с кръвна. Но за такава се чака много, тъй като в България има само три такива лаборатории.

Най-малко се чака три месеца, а най-много спрямо моята практика е 14 месеца след вземане на кръвната проба“, посочва адвокат Петкова.

Наскоро правителството обяви намерения да се закупи нова съвременна апаратура за правене на кръвни тестове.

"Особено важно е да се съкрати времето за получаване на резултати от кръвни проби. За това съвместно с МВР ще започнем процедура по закупуване на нова техника. Целта е резултатите да излязат една седмица след даване на кръв.", заяви акад. Николай Денков, министър-председател

Закупуването на нова техника обаче ще отнеме време. А до тогава много шофьори ще трябва да доказват, че не са употребили наркотици преди въобще да бъдат обвинени.

Със сигурност ще бъде задържан за 24 часа. Със сигурност ще му бъде отнета книжката и свалени номерата. Ако колата не е негова няма да се свалят номерата. Със сигурност ще му бъде лепнат и етика за някакво време, че е престъпник и наркоман“, смята Силвия Петкова.

Вземането на кръвна проба също не дава гаранции, че ще оправдае фалшиво позитивен тест за наркотици.

Кръвната проба търси непсихоактивни метаболити, тоест останки от употреба на наркотици. Те не сигнализират, че си под влиянието на вещества, а че някога си ги употребил“, пояснява Карагегов.

Именно за това, експертите смятат, че в новия закон трябва да има заложени конкретни стойности на наркотици в кръвта. За да може да се докаже, че водачът е под тяхното влияние, а не че някога е употребил.

"Да заложим концентрации, лимити и прагове, за да може, ако си пушил в свободна Холандия или декриминализирана Чехия, да не попаднеш под ударите на закона, когато караш в България.", заяви Димитър Карагегов, председател на Движение за легализиране на конопа

Експертите виждат пробойни в новите поправки.

Дали ще има нови поправки в Наказателния кодекс или пък ще бъдат заложени определени прагове при тестванията от МВР? Ще трябва да изчакаме депутатите да се върнат на работа, за да разберем.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Замислен
    А конституционния съд гузно мълчи. Не, то е ясно, че ще го подритнат в един момент и ще се събуди. След първия случай на отнет автомобил на европейски гражданин. Ама що трябва да чакаме дотам.
  • 5
    2
    И какво изллиза ?
    Излиза, че полицията те лъже за да ти вземе автомобила. Ами после съдиш полицаите. Какви блюстители на реда са, и какви закони спазват ?!
  • 21
    1
    Да-а!? Ама, не!!!
    МВР може да ми отнеме личния автомобил, разбира се, как да не може!? Обаче, при едно условие - само като ми го плати по пазарната му цена :). Онзи депутатски нахуйник, който е измислил поредната простотия да дойде и да се пробва да ми вземе колата ...
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари