Велики четвъртък е!

0
Днес Пилат Понтийски е потвърдил смъртната присъда на Исус Христос
Днес Пилат Понтийски е потвърдил смъртната присъда на Исус Христос Снимка: Художник: Михай Мункачи

Днес Пилат Понтийски е потвърдил смъртната присъда на Исус Христос

Велики четвъртък е!

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус Христос и е потвърдена от Пилат Понтийски. В същата тази вечер, която според еврейските вярвания е началото на следния ден (след залез), Той е разпънат.

Според Новия завет Пилат Понтийски не се възпротивил срещу решението на Синедриона (орган на еврейското самоуправление в Юдея) да осъди Христос на смърт заради неговите учения и твърдението му, че е цар на евреите. Според Евангелието от Марк, Пилат дори застанал на страната на Христос, преди да се примири с решението на Синедриона. Според Евангелието от Матей, Пилат измил ръцете си публично, с което искал да покаже, че е невинен за смъртта на Христос.

Днес в храмовете се отслужва Тържествената литургия, по време на която църквата припомня как на Тайната вечеря с апостолите Христос е установил Светото причастие.

На тази вечеря Христос, като завещал на учениците си любов към всички хора, им казал, че един от тях ще го предаде. Апостолите попитали кой ще направи това. Юда също запитал, но Христос му отговорил толкова кротко, че другите не разбрали, че той е предателят. След вечерята Христос отишъл в Гетсиманската градина, където се молил до идването на предателя. Там дошли войници и след целувката на Юда хванали Христос.

На този ден свещенослужителите изнасят кръста от олтара, което символизира носенето му от Христос към Голгота.

Много вярващи, спазвали великденския пост, именно днес се причестяват.

След Тържествената литургия се напомня и за примера, който Христос е дал с измиването на нозете. Този обичай се спазва като спомен за смирението на Исус, който точно преди Тайната вечеря е измил краката на всеки един от своите ученици, като така им дал пример, че всеки, който иска да бъде първи, трябва по-напред да стане последен – т.е. водачът да е готов безрезервно да служи на онези, комуто се подчиняват.

Пак след празничната литургия в православните храмове се извършва Велик маслосвет – с дълги молитви и четене на евангелските текстове се освещава елей – т.е. олио или зехтин – с който вярващите се помазват през цялата година особено при тежки здравословни проблеми и премеждия.

Според традицията великденските яйца се боядисват в четвъртък или рано сутринта на Велика събота преди празника Възкресение Христово.

Велики четвъртък е отреден за пълно почистване - на дома, тялото и душата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Навън е такова време, че излизаш по тениска, срещаш някой с пуловер и се чудиш: кой от вас е идиот!?

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари