Може ли държавата да забрани шофирането заради възрастта?

1
Възрастните хора са сред най-рисковата група на пътя, отчита полицейската статистика.
Възрастните хора са сред най-рисковата група на пътя, отчита полицейската статистика. Видео: bTV

Държавата не може да забрани шофирането заради възрастта, категорични са експертите.

Възрастните хора са сред най-рисковата група на пътя, отчита полицейската статистика. През 2017 г. загиналите при катастрофи са 682-ма, предава bTV.

Жертвите над 64 години са 179, а ранените – близо 1300. От тях обаче повечето са загубили живота си не като водачи, а като пешеходци - над 80 души. Загиналите шофьори от третата възраст са 53-ма.

Всеки водач, без значение млад или възрастен, би могъл – ако се съмнява в себе си, да отиде на полигон и да си направи тест, като мине по трасето, без да блъсне колчетата.

90-годишният Йордан Стоянов е бил зад волана над седем десетилетия. Слязъл е от колата скоро. Спрял да шофира не по здравословни, а по финансови причини. „Почувствах вече, че нямам пари да поддържам кола. Накрая съм бил и такси”, признава той.

„Концентрацията и сега си ми е нормална. И съм супер. И даже мога да се състезавам с всички. Обаче вече ме е страх да карам”, допълва Йордан.

Да се отнемат книжки заради възраст е дискриминация, твърди и Димитър Теодосиев.

Според него един шофьор трябва да спре да кара, когато сам почувства, че не може повече и създава риск на пътя – за себе си и за околните.

Казва също, че всеки водач сам трябва да прецени кога да слезе от колата. „Чак да се задължават хората – не бих го приел”, посочи той.

Държавата не може да забрани шофирането заради възрастта, категорични са експертите. „Като се види, че един член на семейството, който е по-възрастен и вече рефлексите и зрението му изневеряват, самото семейство да вземе ключовете на този водач”, каза Настимир Ананиев, бивш председател на транспортната комисия в НС.

В някои европейски държави водачите над 65 години са длъжни да се явяват периодично на медицински прегледи. Такава идея вече е била обсъждана и у нас.

Експертите предупреждават, че ако има прегледи за възрастните шофьори, те трябва да са прецизни, а не формални, както е обичайно да се случва у нас.

Източник: bTV
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари