Коя е единствена държава в света забраняваща на жените да шофират?!

0
Саудитска Арабия все още не позволява на жените да бъдат шофьори
Саудитска Арабия все още не позволява на жените да бъдат шофьори

Саудитска Арабия все още не позволява на жените да бъдат шофьори.

Това е единствената страна в света, в която сексистката забрана все още е валидна. Макар там темата да е актуална, обществото все още не е готово забраната да падне, сподели Стандарт Нюз. 

30-годишният владетел - принц Мохамед бин Салман ал Сауд, обяви, че общността все още не е убедена за позволяването на дамите да сядат зад волана. Според него това не е въпрос на религия, а на културни норми. 

Все пак принц бин Салман е давал заявка в предишни свои медийни изявления, че подкрепя увеличаване на правата, които имат жените в Саудитска Арабия.

"Вярваме, че жените имат права в исляма, с които тепърва предстои да се сдобият", коментира владетелят, цитиран от Independent. 

"Жената не свикнала да работи. Тя има нужда от повече време да свикне с идеята за работа", заяви бин Салман, запитан защо в държавата му изкючително малко представителки на нежния пол са част от пазара на труда. 

"Огромен процент от жените у нас са свикнали с това да си стоят вкъщи. За тях е неписъщо да са работещи жени. Промяната ще отнеме време", обясни владетелят. Той увери, че подкрепя да има повече работещи жени, защото така страната ще бъде по-продуктивна, а и това ще реши донякъде проблема с увеличаването на населението. 

В момента жените в Саудитска Арабия са лишени от редица възможности, които са съвсем стандартни за дамите по света - например да отворят собствена банкова сметка или да напуснат дома си без придружител - и то обезателно мъж от семейството.

Източник: Стандарт нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари