Морето завря от паламуд

1

От вчера сутринта рибарите от Несебър до Царево се връщат ухилени от морето заради внезапно появилите се пасажи на добре пораснал за сезона паламуд.

Само до онзи ден всички плачеха край брега и дори не вадеха лодки, за да пуснат мрежи, заради изстиналото от дъждовете море, смятайки, че ниските температури са прогонили малките паламудчета навътре в морето, пише Флагман. 

Почти лятното време за края на октомври обаче докара близо до брега паламуд, за който те не смееха да мечтаят. За отбелязване е, че в средата на септември за кратко се появи циганка - малки паламудчета с тегло не повече от 300-400 грама, които обаче не ставаха за ядене, пък скоро след това изчезнаха навътре. 

В следващите няколко денонощия паламудът ще расте с часове и ще стигне до 1 кг -1, 200 кг, след което рибарите ще подготвят каците,  за да осолят турук - огромен тлъст паламуд

От вчера няма капанче и ресторант в Бургаско, откъдето да не се носи пушек на печен паламуд. Цената му обаче все още е висока - 10 лв. за парче от 800-900 грама.

Миналата година заради изобилието цената падна на 5 лв. за екземпляри с големина над 1 кг. 

* Снимката е на една от най-колоритните личности в района на Царево, подвизаваща се с псевдонима Белимата Наско. 

Източник: flagman.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари