Монетите, открити у обискирания шеф в МВР, били сувенири

1
Това твърдят нумизмати, но хората се чудят дали не са произведени копия набързо само заради разследването
Това твърдят нумизмати, но хората се чудят дали не са произведени копия набързо само заради разследването

На снимките, които прокуратурата разпространи от кабинета на обвинения шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов тази седмица, са показани сувенирни монети, които се продават свободно на пазара на стойност между 5 и 20 лв, научаваме от Дневник.

Най-едрата монета на снимките представлява метален възпоменателен знак с надпис "ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832". Може да се купи в интернет за 10 лв., не е културно-историческа ценност и не попада в рамките на Закона за културното наследство, който предвижда задължителна идентификация и регистрация, тъй като това е един съвременен плакет за спомен на туристите, посетили град Плиска.

На една от монетите се вижда и надпис "COPIA", което е изрично обозначаване на копие или реплика и очевидно на снимките не са показани автентични монети.

Това обясниха председателят на сдружение "Съюз на нумизматичните дружества в България" - Велико Търново Валери Стойчев и колекционерът Тенчо Попов.

"Дневник" ги потърси за коментар и анализ за стойността и автентичността, както и за евентуалната цена на показаните от прокуратурата монети, открити в кабинета на Ангел Папалезов, след читателски сигнал до редакционната поща, в който се съобщаваше, че монетата с надпис "ПЛIСКОВГРАД-Хан Омуртаг 814-832" се продава онлайн.

"След като тази монета очевидно е евтино копие, се чудя дали е вероятно някои от останалите монети на снимките също да са евтини копия. Ако и други се окажат фалшиви, тогава защо някой би си пазил очевидни фалшификати, които никой не би купил? Възможно ли е някои от монетите да са набързо произведени само за снимките?", пита в сигнала си читателят на "Дневник".

Главен инспектор Ангел Папалезов отказа коментар пред "Дневник" по случая, тъй като в момента тече разследване. "Не мога да коментирам, имам забрана от прокуратурата, а и бих искал да се отнеса коректно към колегите и да ги оставим да си свършат работата", каза той.

Какво показва прокуратурата

Стойчев и Попов са дългогодишни колекционери нумизмати и познавачи на монетите от различни исторически периоди. Двамата са единодушни, че монетите от снимките дори нямат претенцията да са копия, близки или имитиращи оригиналите, а реплики и притежанието им не е престъпление.

В съобщението на държавното обвинение от 2 юни бе посочено, че предстои да бъде назначена експертиза за произхода на монетите, както и че според първоначалните данни монетите вероятно са от времето на Древен Рим и Древна Елада. В съобщението от прокуратурата се казва и че в служебния кабинет са открити предмети с белезите на културно-исторически ценности.

"Дневник" потърси с въпроси прокуратурата, но отговори не бяха получени.

Още <strong class='keys'>монети</strong>, открити в кабинета на обвинения шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов.

© Прокуратура на РБ

Още монети, открити в кабинета на обвинения шеф на сектор "Културно-исторически ценности" към Главна дирекция "Национална полиция" Ангел Папалезов.

Колекционерите все пак направиха уточнение, че не е известно дали снимките от съобщението на прокуратурата от 2 юни показват действително намерените и иззети монети, или са с илюстративен характер и обясняват, че в някои случаи с цел да не се разкриват част от информацията, която би затруднила следствието и евентуално подпомогнала заподозрените, разследващите показват илюстративни снимки.

Прокуратурата не за първи път разпространява снимки, в някои случаи и видео, от претърсвания, изземвания, особено в случаи, в които иска да подчертае значимостта на случая. Досега никога не е правила уточнение, че кадрите не показват разкритията, а са само илюстрация.

Законът е спазен, монетите не подлежат на регистрация

Монетата с надпис "COPIA" (най-вдясно на първата снимка до заглавието) е пример за това, че човекът, които я е отсякъл, е спазил Закона за културното наследство, подчертават колекционерите.

Според Чл. 173:

(1) Копието е новосъздадена вещ, която възпроизвежда максимално точно визуалните и размерни характеристики на културната ценност.
(2) Копията задължително се маркират със знак, обозначаващ ги като копие.

В случая според Валери Стойчев и Тенчо Попов става въпрос не за копие, а за реплика, но за това е необходимо да се измери теглото и диаметъра. Нумизматите показват и оригинална такава монета, но тя е сребърна, а откритата в кабинета на Папалезов - реплика.

 

Нумизматите показват и онлайн аукцион, в който се продава оригинална такава монета, но тя е сребърна, а това е реплика.

© Скрийншот acsearch.info

Нумизматите показват и онлайн аукцион, в който се продава оригинална такава монета, но тя е сребърна, а това е реплика.

Според Чл. 175 от Закона за културното наследство:

(1) Репликата е новосъздадена вещ, която възпроизвежда визуално характеристиките на културната ценност, но задължително се различава от нея по размер най-малко с една десета.
(2) Репликата задължително се маркира със знак, обозначаващ я като реплика.
(3) Реплика може да се изработва за представителни и образователни цели.

И според Чл. 176:
(1) Предмет с търговско предназначение е този, който се отличава от културната ценност по размер не по-малко от една десета и детайли, които могат да съдържат и нови елементи.
(2) При условията на ал. 1 могат да бъдат изработвани и предмети с търговско предназначение, възпроизвеждащи отделни елементи на културна ценност.

"С други думи, това също не е културна ценност. Хората си купуват такива като сувенири и притежанието на подобни предмети не е престъпление", обясняват нумизматите.

 

Оригинал на една от монетите, подобна на откритите в кабинета на Папалезов, струва около 1000-1200 евро.

© wildwinds.com

Оригинал на една от монетите, подобна на откритите в кабинета на Папалезов, струва около 1000-1200 евро.

"Всички останали осем "монети" от снимката също са от този вид - копия (реплики), въпреки че на страната, от която са снимани няма знак, че са копия, но може би и те се различават много от оригинала в тегло, вид метал и диаметър. Притежанието им не е престъпление, освен ако собственикът ги произвежда с цел търговия, без надлежните разрешения", подчертават още Стойчев и Попов.

Патината е изкуствена и е положена допълнително

"Плакета на "Плиска" е като плакат на Веселин Маринов - очевидно е, че не е автентична монета. Останалите римски денари на пръв поглед и само по снимки категорично са съвременно подражания. Това ще ви го каже всеки експерт в България. Тук е очевидно, че патината е изкуствена и е положена допълнително", коментира пред "Дневник" проф. Константин Дочев - експерт в сферата на нумизматиката с дългогодишен опит, който е изготвял десетки съдебни експертизи по различни дела.

"В закона няма термин фалшификат, а копие, реплика и търговска вещ. Аз употребявам общото понятие "съвременно подражание" за копие, реплика или търговска вещ. Жалко, че са снимани едностранно, тъй като монетите имат три страни. Оригиналите на тези монети с изображения на Октавиан и Август струват по около 1000-1200 евро едната, но това очевидно са копия", подчерта още Дончев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари