МОН отпуска над 1 милион лева за подкрепа на ромски ученици

0
Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на родители и деца от различен етнически произход
Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на родители и деца от различен етнически произход

1.02 млн. лв. за подпомагане на ромските ученици ще разпредели към родните училища Центърът за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинствa (ЦОИДОЕМ) към просветното министерство.

Това става ясно от публикувана в сайта на центъра покана към учебните заведения да кандидатстват с проекти, подпомагащи процеса на приобщаване на учениците от уязвимите групи. В края на срока за кандидатстване, който изтече в петък, интерес бяха проявили 80 кандидати, съобщиха от центъра предаде "Сега".

Министерството ще финансира проекти за взаимодействие на деца от различен етнически произход с общо 150 хил. лв., като максималното финансиране на проект е 15 000 лв. По-голяма сума се отпуска за проекти от същия характер, но насочени към взаимодействие на родители от различен етнически произход - до 20 000 лв. на кандидат, общо 240 хил. лв. Целта и на двата приоритета е да се създава благоприятна мултикултурна среда в училище. Средства се отпускат и за десегрегация, както и за превенция на вторичната сегрегация. Шефът на ЦОИДОЕМ Мануела Радева коментира, че средствата по програмата реално ще са общо около 700-800 хил. лв., тъй като центърът има да се разплаща по предишни проекти от миналата година.

За приобщаване на ромските ученици се отпускат средства и по още една програма, чийто бюджет също е 1 млн. лв. Към момента за нея са избрани шест общини - Габрово, Дупница, Стара Загора, Самоков, Твърдица и Берковица. Кметовете ще могат да осигурят безплатен транспорт за ученици, посещаващи сегрегирани училища, да закупят учебни пособия за ученици до 7-и клас, включени в процеса по десеграгация, да организират срещи с родители и т.н. Наскоро МОН удължи срока за кандидатстване по тази програма до 15 октомври заради слабия интерес към нея.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари