МОН излезе с позиция за теча на отговорите от матурата по БЕЛ

0
Изпитите се провеждат при строги правила за информационна сигурност, заявиха от образователното министерство
Изпитите се провеждат при строги правила за информационна сигурност, заявиха от образователното министерство

Изпитите се провеждат при строги правила за информационна сигурност, заявиха от образователното министерство

От Министерството на образованието излязоха с позиция във връзка с теча на верните отговори на матурата по БЕЛ. От МОН твърдят, че за да няма злоупотреби, изпитът е разделен на 3 модула, които се изпращат по различно време в училищата. В случаите, когато частта от модула е с продължителност 60 или 90 минути, зрелостникът не може да излиза от изпитната зала и да се връща в нея преди приключването на съответната част, допълват от образователното министерство.

По-рано Нова телевизия се сдоби с 35 верни отговора от общо 40-те въпроса в тестовата част на изпита по Български език и литература. Решението на задачите е получено по време на провеждането на теста срещу обещание за сумата от 100 лева на изпращача.

Много са офертите в интернет за получаване на отговорите. В сайт за търговия с различни стоки жена предлага "услугата" срещу 100 лв. За тази сума, обясни тя, гарантирано ще получим оценка между добър 4 и много добър 5. Изпращането на отговорите започна около 30 минути след началото на зрелостния изпит и за половин час вече имахме почти цялата тестова част от матурата.

Вижте цялата позиция на министерството, без редакторска намеса:

За да не се допуснат злоупотреби с информацията, касаеща държавния зрелостен изпит, той е разделен на три модула, които се изпращат по различно време в училищата, където се провеждат матурите. В случаите, когато частта от модула е с продължителност 60 или 90 минути, зрелостникът не може да излиза от изпитната зала и да се връща в нея преди приключването на съответната част.

В случаите, когато частта е с продължителност 120, 150 или 180 минути, зрелостникът може да излиза от изпитната зала и да се връща в нея след изтичане на първите 90 минути.

Зрелостникът може да напусне залата и сградата след окончателно приключване и предаване на изпитната работа, но не по-рано от края на първата част и не по-рано от 60 минути от началото на втората част. В случай че напусне сградата, не се допуска обратно в нея до края на изпитния ден.

Изпитите се провеждат при строги правила за информационна сигурност – засекретяване на материалите, генериране на изпитната комбинация в деня на провеждане на държавния зрелостен изпит в присъствието на служители на органите на реда. Работата на зрелостниците се наблюдава от над 9000 квестори в залите и чрез видеонаблюдение в РУО и центъра на МОН.

Телефоните на учениците и учителите са прибрани. Ако зрелостник преписва от хартиен носител, преписва от данни, съдържащи се в технически устройства, от работата на друг зрелостник, използва мобилен телефон или друго техническо средство за комуникация или изнася извън залата изпитни материали или информация за съдържанието им, се отстранява от изпитната зала и работата му се анулира.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари