Мохамед бин Салман: Нереалистичните енергийни политики ще доведат до безпрецедентна инфлация

0
Принцът на Саудитска Арабия се срещна с Джо Байдън
Принцът на Саудитска Арабия се срещна с Джо Байдън Снимка: БТА

Принцът на Саудитска Арабия се срещна с Джо Байдън

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман заяви, че са необходими повече инвестиции в технологии за изкопаеми горива и чиста енергия, за да се отговори на глобалното търсене, и че нереалистичните политики за емисиите ще доведат до безпрецедентни нива на инфлация, предава Reuters, цитирана от Economic.bg

Принцът каза, че Саудитска Арабия е обявила повишаване на производствения си капацитет до 13 милиона барела на ден до 2027 г. от обявен капацитет от 12 милиона сега.

След това Кралството няма да има повече капацитет за увеличаване на производството.

Думите на престолонаследника идват в момент, когато американският президент Джо Байдън гледа с нетърпение и надежда към Саудитска Арабия, че страната ще започне да добива повече петрол. Ходът би помогнал за намаляването на високата цена на бензина и облекчаването на високата инфлация в САЩ, невиждана от четири десетилетия.

"Приемането на нереалистични политики за намаляване на емисиите чрез изключване на основните източници на енергия ще доведе през следващите години до безпрецедентна инфлация и повишаване на цените на енергията, както и нарастваща безработица и влошаване на сериозни социални проблеми и проблеми със сигурността“, смята принц Мохамед.

Фактическият владетел на най-големия износител на петрол в света каза, че COVID-19 и „геополитическата ситуация“ налагат повече съвместни усилия за подкрепа на глобалната икономика и че преходът към устойчиви енергийни източници изисква „реалистичен и отговорен“ подход.

Срещата събра Байдън с лидери от шест арабски държави от Персийския залив и Египет, Йордания и Ирак. Американският президент проведе двустранни разговори със саудитски лидери в петък в Джеда.

Американски служители казаха, че Байдън ще обсъди енергийната сигурност с лидерите на производителите на петрол от Персийския залив и се надява да види повече действия от страна на ОПЕК+ за увеличаване на добива, но е малко вероятно да произлязат новини от двустранните разговори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари