Модерна техника проектира бъдещата веломрежа в Русе

0

С уникална техника за измерване на пътища и улици в Русе започна работата по изготвяне на мастерплана за бъдещата мрежа от велоалеи в града, пише "Русе нюз".

Системата „Road Doctor“ представлява бус, снабден с дигитална камера с висока резолюция, GPS система за точно позициониране и лазерен скенер, извършваща едновременно комплексни измервания в няколко различни направления. Впоследствие всички получени данни се синхронизират и обработват с разработен за целта софтуер, който позволява обобщаването на резултатите от измерването в синтезиран вид. Целта на обследването е по един бърз и лесен начин да бъдат получени съществуващите габарити (ширини) по цялата дължина на улиците и тротоарите, по които се предвижда изпълнението на велоалеи.

Впечатляващото е, че апаратурата сканира пътната настилка и в дълбочина, и дава информация ако някой от долните пластове е компрометиран, за да бъдат взети мерки за неговото укрепване. По думите на зам.-кмета Димитър Наков, след анализ на данните, ще бъдат идентифицирани всички стеснени участъци, като ще бъдат направени препоръки към проектните трасета в следващия етап на проектиране на велосипедната мрежа.

Първите данни ще се използват при изграждане на 14-километровата мрежа от велоалеи, което ще бъде изградена в рамките на проекта за интегриран градски транспорт.

Източник: Русе Нюз
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари