Веломрежа на парче се изгражда в Русе

0
Велометраж на парче
Велометраж на парче Видео: КИС 13

Русе / Въпреки, че има изготвен план за цялостна мрежа, това ще става по отделни проекти и на различни етапи във времето, което може да отнеме няколко години.

Изграждането на веломрежа в Русе целяло промяна в манталитета на хората да мислят екологично. Според Ростислав Кандиларов от сдружение "Велорусе" това щяло да отнеме няколко години. Били направени прогнози, че до 2020 използваемостта на велоалеите щяла да бъде между 3 и 5%. Ние пък си мислехме, че има необходимост от тях. В сравнение дори сега улиците в Русе са с постоянен трафик, а паркингите със стопроцентова пълняемост. Освен това бъдещите велоалеи биха се ползвали сезонно и при подходящо време. При положение че улиците са пълни с автомобили всеки ден по всяко време и дори през нощта по тях минават много повече коли отколкото велосипедисти по велоалеите за цяла година, въпросът е защо заради велоалеи на парче, до които няма нормални условия да се стигне с велосипед се стесняват пътища като улица "Иван Вазов" например и се създават предпоставки за инциденти. Докато слушате отговора на зададения въпрос, на заден план ще видите четирима нарушители, които се движат по стеснената наполовина улица Александровска между площад Канети и улица Отец Паисий.

Това на което навежда отговорът е че се поставя каруцата пред коня – т.е. ще се изградят велоалеи за милиони и ще чакаме да се ползват. Кой знае, дано да е така, ама надали!

Източник: КИС 13
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари