МО се произнесе по казуса за изгонването на майка с 9 деца от ведомствен апартамент

0
Към днешна дата всички деца на г-жа Светла Данаилова са пълнолетни, а най-малкото е на 36 години
Към днешна дата всички деца на г-жа Светла Данаилова са пълнолетни, а най-малкото е на 36 години

Министерство на отбраната отговори по случая с изгонването на майката с девет деца от ведомствен апартамент

Публикуваме отговора без редакторска намеса

В отговор на журналистически запитвания по казуса с ползването на ведомствено жилище на Министерството на отбраната от г-жа Светла Първанова Данаилова ви предоставяме следната информация:

От общо 2103 имота, които са част от жилищния фонд на Министерството на отбраната в управление на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“, към момента само 24 имота се обитават от неправомерни наематели. За тях са в ход или процедури по изземване или съдебни процедури. Един от тези имоти (в гр. София, ж.к. „Люлин“) е обитаван от г-жа Светла Първанова Данаилова.

Г-жа Данаилова никога не е била служител нито в Министерството на отбраната, нито в Българската армия, нито в структурите на пряко подчинение на министъра на отбраната. Във въпросния имот през 1983 г. е бил настанен нейният съпруг (тогава военнослужещ), заедно с 9-членното си семейство. През 1985 г. на семейството е предоставен за ползване и съседен апартамент в същия жилищен блок. Договорът за военна служба на съпруга на г-жа Данаилова е прекратен през 1990 г., а той самият е починал през 1999 г. През 2001 г. е сключен договор със съпругата му г-жа Данаилова, а през 2017 г. е отправено предизвестие за прекратяване на този договор.

Г-жа Данаилова води административни дела срещу заповедта от 2018 до 2021 г., като окончателното решение на съда в полза на Министерството на отбраната е издадено на 25 март 2021 г.

Към днешна дата всички деца на г-жа Светла Данаилова са пълнолетни, а най-малкото е на 36 години. С една от дъщерите на г-жа Данаилова (военнослужещ към момента), е сключен договор за ползване под наем на съседния апартамент, където тя живее с двете си деца.

На 25 май 2021 г. е издадено постановление на изпълнителния директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ за приемане-предаване на имота, което е връчено на г-жа Светла Данаилова. Дни по-късно тя е поискала спиране на предварителното изпълнение на постановлението.

В допълнение ще отбележим само, че г-жа Данаилова системно не е заплащала дължимите суми за ползването на ведомствения имот. С Указ на Президента на Република България от 27 август 2020 г. е опростена дължимата сума към Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“. От този момент лицето продължава да генерира нови финансови задължения до сега.

Към всеки отделен случай на принудително изземване служителите на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ са се водили от решението на съда и съответно са изпълнявали волята му.

По конкретния казус г-жа Данаилова вече е подала запитване до Столична община за проучване на възможностите за използване на общинско жилище в столицата. Ако бъде задействана такава процедура, Изпълнителната агенция „Военни клубове и военно почивно дело“ има готовност да забави изпълнението на приемо-предаването на ведомствения имот до нейното приключване. Съображенията за това биха били единствено хуманни, въпреки че по този начин се забавя изпълнението на волята на съда, който постановява принудително изземване от лицето на неправомерно обитаван имот.

По отношение на т.нар. придобиване по давност на имоти: През 2016 г. с решение на Министерския съвет е приет План за действие с мерки за предотвратяване придобиването по давност на имоти – частна държавна или общинска собственост. Това се налага от изтичащия в края на 2017 г. срок за спиране на придобиваната давност по отношение на такива имоти. Планът задава мерки, които да бъдат предприети от областните управители, ръководителите на ведомствата и кметовете на общини и райони, които имат за цел опазване и защита на имотите и предотвратяване на придобиването им по давност. Срокът за това изтича в края на 2022 г. От тогава до момента след действията на изпълнителната агенция са освободени 409 броя жилища от неправомерни наематели, дългогодишно обитавани без правно основание.

Следва да се отбележи още, че към 31 март 2021 г. картотекираните за жилища военнослужещи и цивилни служители са 2996. Само за град София нуждаещите се от жилище са 1129 души. При този недостиг възприетият начин на компенсиране невъзможността за осигуряване на жилища от Министерството на отбраната е изплащане на компенсационни суми, които да покриват част от разходите за заплащане на наем на свободния пазар. Годишно размерът на тази сума възлиза на около 3 милиона лева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари