Младежи от Русе ушиха копия на знамето на Ботевата чета

1
Копията бяха осветени в храма в село Червена вода, преди да потеглят утре по пътя на Ботевата чета из Румъния
Копията бяха осветени в храма в село Червена вода, преди да потеглят утре по пътя на Ботевата чета из Румъния Видео: БГНЕС

Ученици и студенти от Русе ушиха копия на знамето на Червеноводската чета, което по-късно става знаме на четата на Христо Ботев.

Именно то е развято на кораба „Радецки“, след като синът на Баба Тонка – Никола Обретенов, го носи със себе си на борда, съобщи БГНЕС.

Копията бяха осветени днес в храма в село Червена вода, преди да потеглят утре по пътя на Ботевата чета из Румъния.

Инициативата, организирана от Русенския университет, обедини четири ученически екипа и три екипа от студенти.

Най-малките участници са на 12 години от ОУ „Тома Кърджиев“, които са направили знамето флаг на училището си. Всички са работили с ентусиазъм, по указания на Историческия музей как е изглеждало истинското знаме, като най-трудно им е било да намерят подходящи материали.

Според младите хора тази идея е начин да се подкрепят българският дух и патриотизмът. Координаторът на проекта Стефан Георгиев от Русенския университет разказа историята на знамето, което първо е било на Червеноводската чета, но след разгрома е прибрано от Никола Обретенов, убеден, че то ще потрябва отново.

По-късно вече, когато се готви Априлското въстание, той помолва майка си да му го занесе в Браила, а след това се качва на кораба от Бекет. След като превземат „Радецки“, той отваря бохчичката и Ботев ахва – „Страхотно знаме!“, и заповядва да го забият на един прът, с който се мери нивото на водата“, припомня Георгиев. След като четникът, който е пазел знамето, е заловен, то е било изгорено.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари