Младен Маринов: Няма вериги, които да не са проверявани за контрабанда на горива

0
Няма защитени от проверки
Няма защитени от проверки Снимка: Георги Кожухаров, Дневник

Предотвратените щети за бюджета от иззети горива и цигари нарастват със 70% през 2018 г. спрямо предходната, съобщи в интервю за БНР министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

През 2017 г. са конфискувани нелегални горива и тютюневи изделия за 16 млн. лв., а през миналата - за 27 млн. лв. Това по думите му показва, че усилията за борба с контрабандата са постоянни и системни. Друг резултат от тях е нарастването на приходите в бюджета, добави той.

Маринов увери, че танкерите с горива се следят от стъпването им в икономическата зона на България, както по море, така и по Дунав, до разтоварването на пристанище, а след това и разпространението по бензиностанциите.

В ход е картографиране на всички обекти за търговия с горива, добави той.

Запитан дали проверките включват и бензиностанции, собственост на зам.-председателя на Народното събрание Веселин Марешки, министърът отговори, че няма пропуснати вериги, които да не са проверявани през последните две години. Няма защитени от проверки, но това не е показател, че непременно има нарушения, добави той.

Заловеният във Варна по искане на испанските власти мъж, има "сериозен ранг" в наркотрафика, каза Маринов. По думите му се очаква той да бъде екстрадиран в Испания на 13 март.

Министърът каза, че случаят показва каква е "силата на европейските механизми за противодействие на престъпността".

Сигналът е получен на 12 февруари през европейската мрежа за активно издирване на бегълци. "Незабавно е направена организация от колегите във Варна. Реално задържането а станало на 17 февруари, като на 26-и е изправен пред Окръжен съд Варна, който е разрешил предаването му на испанските власти. Надяваме се това да се осъществи на 13 март", каза министърът.

"Ползваме се с доверие пред всички партньори и оправдаваме това доверие с тези незабавни действия. При всеки един такъв сигнал се действа незабавно", добави той

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари