Млад каменоделец ще извае от камък лика на дядо Добри

30
Не само дядо Добри, но и всички наши възрожденци сякаш ги забравихме, каза Иван Симеонов от Враца
Не само дядо Добри, но и всички наши възрожденци сякаш ги забравихме, каза Иван Симеонов от Враца

Не само дядо Добри, но и всички наши възрожденци сякаш ги забравихме, каза Иван Симеонов от Враца

"Не само дядо Добри, но и всички наши възрожденци сякаш ги забравихме. Светът стана много забързан и се говори за куп други неща и проблеми. Ще извая от камък светеца от Байлово, не в цял ръст, а само главата. Но това след време, когато имам време. Всеки трябва да помага и дарява. Правил съм го вече, ще продължа и занапред според възможностите и ангажиментите ми."

Това сподели талантливият каменоделец Иван Симеонов от Враца, цитиран от България Днес. В семейната каменоделна база в града на Ботев даровитото момче извайва образите до съвършенство на наши забравени пълководци, революционери и строители. Последната изумителна фигура, която преди дни бе готова и монтирана, е тази на Кольо Фичето.

Иван завърши каменоделното училище във врачанското село Кунино. Трето поколение е в трудния занаят - преди него дядо му и баща му завършват същото школо, а генът си казва думата.

Преди да отпразнува абитуриентския си бал и да продължи активно и професионално да се занимава с каменоделие, Иван Симеонов е едно от децата, които изявяват желание и готовност да изваят от камък образа на светеца от Байлово, включвайки се в реализацията на мащабния проект "Монумент Дядо Добри - първият паметник на Доброто в България".

"Много малко млади и амбициозни скулптори като мен останаха, които да правят такива неща. Скулптурата трябва да се направи, за да се сетят отново хората за дядо Добри", оптимист е Иван.

Малко повече от месец му отнема да извае лика на Колю Фичето. Чертите на гениалния ни строител са толкова добре направени, че градителят на най-здравите мостове у нас сякаш оживява пред очите.

"Идеята дойде за Камарата на строителите в България. Гласуваха ми доверие и веднага започнах работа. Първоначалният проект от глина е от снимков материал на скулптора художник Петко Арнаудов, а от мен е реализацията от камък", споделя Симеонов.

Преди Фичето Иван сътворил с чук и длето генерал-полковник Васил Василев от Строителни войски във врачанското Старо село. А в монтанското село Бели мел изработил от камък и монтирал Ангел Въцов-Комитата - първи кмет на Монтана, който е родом от селото. Паралелно подготвя и много пластики, паметници и чешми от камък.

"Не мисля да спирам. Затичал съм се здраво в професията. Влече ме и ме зарежда. Човек винаги трябва да комбинира полезното с приятното", казва още Иван, преди да хване отново инструментите и да продължи да работи по най-новия проект - монумент на загиналите войници от Червен бряг с лъв върху постамента, символизиращ силата и смелостта на воините.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари