Мизия е пред ново бедствие!

0
Градът тръпне от страх да не се повтори бедствието от 2014 година
Градът тръпне от страх да не се повтори бедствието от 2014 година

Река Скът покачи драстично нивото си при Мизия, алармираха ужасени жители, предаде BulNews.bg.

Градът тръпне от страх да не се повтори бедствието от 2014 година.

Притеснените жители заливат редакционните имейли с кадри на река Скът. На тях се вижда, че нивото се е покачило драстично и водите са готови всеки момент да прелеят от коритото и да зелеят мостове. Хората още не са забравили ужасяващия потоп, който не само разруши домовете им, но отне и човешки животи. Днес те отново са на нокти от вероятността бедствието да се повтори.

През последните дни времето се затопли рязко и стопи големите снегове, които натрупаха в областта миналата седмица. Последваха валежи от дъжд, което още повече влоши положението. Язовирите се напълниха и дори преливат. Заради комбинацията от всички тези фактори, Мизия отново се оказва на пътя на водните маси.

Кмета Виолин Крушовенски обясни, че опасност от наводнение няма.

„Нивото на река Скът в Мизия е далеч от критичните стойности. Опасност няма и не трябва да се всява паника сред хората“, обясни Крушовенски. Той допълни, че от 10 часа днес нивото на водите в реката е в застой.

Твърденията на кмета с в абсолютен противовес с официалната информация, оповестена от държавата днес. Заради преливането на язовири в община Хайредин започна евакуация на жителите на две села – Ботево и Бързина. Разположените около тях язовири – „Рогозен“ 1 и 2 и „Ботево“ са с пълен обем и има опасност от скъсване на стените им.

Именно преливането на язовирите през 2014 беше сред причините за потопа през 2014-а. Зоната около Мизия е водосборна и коритото на река Скът се оказва недостатъчно, за да поеме голямото количество вода.

Веднага след получаването на обезпокоителните снимки се свързахме лично с областния управител на Враца Малина Николова. Тя заяви, че към момента няма информация за критично положение в Мизия, но обеща да разпореди незабавна проверка на ситуацията.

Източник: BulNews
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари