Митрофанова обвини България в шантаж

0
Руската посланичка не отговаря на въпроса защо газът е спрян само за Полша и България
Руската посланичка не отговаря на въпроса защо газът е спрян само за Полша и България

Руската посланичка не отговаря на въпроса защо газът е спрян само за Полша и България

Руската посланичка Елеонора Митрофанова обясни решението за спирането на газовите доставки за България с това, че се е присъединила към групата страни, които са подложили Русия на шантаж и рекет.

Руските валутни активи бяха незаконно блокирани, което ни лиши от достъпа до получаваните за газ средства“, каза тя, предава EURACTIV.

Въпреки всички неприятелски стъпки, направени срещу Русия, нашата страна досега е оставала надежден партньор на България“, обясни Митрофанова и допълни: „(Русия) Добросъвестно е изпълнявала задълженията си относно газа, включително и осигуряване на допълнителни обеми, когато София имаше нужда от тях и ни молеше за помощ. Да напомня, че за последен път това беше през лятото миналата година“.

С израза „молба за помощ“ тя описа търговската заявка за доставка на допълнителни количества газ, които са платени по действащите договори.

Според Митрофанова западните санкции и запорирането на финансови са поставили Русия в положение „фактически да продължава да доставя газ безплатно“.

Руската посланичка не отговаря на въпроса защо газът е спрян само за Полша и България, но не и за всички 27 страни-членки, които Кремъл възприема като „неприятелски държави“. В много от останалите страни от ЕС и НАТО има запорирани финансови активни на руската държава и руски олигарси, но не и в България.

Така, западните клиенти не са оставили на „Газпром“ друг изход, освен да им предложи да продължат да плащат с рубли за „синьото гориво“, като се запазва предишната цена и другите условия на действащите договори“, каза Митрофанова. В случая става дума за указ на президента Владимир Путин, с който бе разпоредено на „Газпром“ едностранно да промени действащите договори за достав

Според посланичката нищо не се променя за контрагентите на „Газпром“ от новия начин за плащане – през валутна сметка в „Газпромбанк“, чиито постъпления от чуждите компании се обменят в рубли на Московската борса и те се превеждат по втора сметка на купувача за плащането към „Газпром експорт“. По думите ѝ цената на газа остава същата и няма посредници в тази верига.

България твърди, че схемата не е приета, защото липсват гаранции, че преведените плащания в долари ще доведат до доставката на съответните количества газ, нито има ясно за обменния курс в рубли на платените от България долари.

Нинова предлага България да се съгласи с рублите

На този фон лидерът на БСП и икономически министър Корнелия Нинова поиска парламентът да замрази цените на природния газ или да определи пределна цена, която да не надвишава записаната цена в договора с „Газпром“. Според нея държавата трябва да да доплаща очакваната по-висока цена за алтернативните доставки на синьо гориво след спирането на руските доставки

Нинова каза, че общо искане заедно работодателски организации е правителството да възстанови разговорите с „Газпром“ и доставките по съществуващия договор.

БСП ще настоява да се приеме спешно законът, с който се въвежда допълнително облагане върху свръхпечалбите на енергийните дружества. Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев коментира, че няма как при растящи цени на енергията да се очаква, че ще има запазване на работни места и че няма да има двуцифрена инфлация

„Цената на енергоресурсите е ключова не само за конкурентоспособността на предприятията, но и за доходите на хората. Затова на днешната среща обсъждахме цените на газа и електроенергията. По-лесният проблем за решаване е цената на тока. Нашата енергетика генерира такива свръхпечалби, че само с част от тях могат да бъдат компенсирани всички потребители на свободния пазар“, заяви председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    2
    ...
    Усрайнский наркоман Лайнодимир Лайненский, ИДИ В ПИЗДУ !
  • 1
    1
    Ушев
    Руский посоль-иди нахуй! Слава Украiне! Героям Слава!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари