Митове за вредата от консервите с храна

0
Истина ли е, русенското варено се прави от развалено месо, сардините в масло вредят на фигурата и консервите като цяло причиняват куп болести?
Истина ли е, русенското варено се прави от развалено месо, сардините в масло вредят на фигурата и консервите като цяло причиняват куп болести? Снимка: Getty Images / iStockphoto

Процесът на консервация на храни води началото си още от времето древните египтяни и за този дълъг период е съпътстван от всякакви слухове

Истина ли е, русенското варено се прави от развалено месо, сардините в масло вредят на фигурата и консервите като цяло причиняват куп болести? Повечето хора вярват, че здравословното хранене изключва консервираните храни. В повечето случаи обаче става дума за митове, които е крайно време да бъдат развенчани, пише Milla.bg.

Мит 1: В консервираните продукти няма нищо полезно

При консервация се губят не повече витамини, отколкото при другите видове термообработка - варене, печене, задушаване. Нещо повече, понякога консервираните продукти са дори по-полезни от пресните. Например, в доматената паста съдържанието на антиоксиданта ликопен е 36 пъти повече, отколкото в пресните домати. Сладката и компотите са богати на пектин, който се съдържа в по-малко количество в свежите плодове. Рибните консерви имат едно важно преимущество пред прясната риба: костите в тях са меки и стават за ядене - а те са чудесен източник на лесно усвоим калций.

Не пренебрегвайте и замразените храни. Специалисти от Калифорнийския университет са изследвали замразени зеленчуци и плодове - броколи, спанак, моркови, грах, зелен фасул, боровинки, къпини. В резултат на проучването се установили, че количеството на витамините в тях не само не е намаляло, но и се е увеличило.

Много консервирани продукти са по-качествени от пресните, тъй като се произвеждат от местни стоки. Пресните плодовете и зеленчуци, които идват от далече, са обработвани химически, за да запазят привлекателния си търговски вид. А рибите, които няколко пъти са размразявани и отмразявани, както и обработвани с антибиотици, едва ли могат да бъдат сметнати за полезни.

Мит 2: В консервите се съдържат консерванти

Консервираните храни имат дълъг срок на годност заради стерилизацията, а не защото им добавят консерванти. Месните и рибните консерви се поставят в буркани и херметично се затварят, след което се стерилизират на висока температура, при която всички микроорганизми се унищожават. Солените и маринованите зеленчуци, царевицата, грахът, доматената паста - всички те са минали процес на стерилизация. Тоест, нямат нужда от химически добавки, за да запазят свежестта си.

Понякога на етикетите на кондензираното мляко, рибата и хайвера в буркан можете да видите различни добавки. Те не са консервирани, а запазени храни - те също са херметично опаковани, но не са стерилизирани, поради което за увеличаване на срока им на годност се използват други консерванти. Но далеч не всички от тези добавки са химически: захар, сол, мед, лимонова киселина, пектин - всички те са природни консерванти.

Мит 3: Домашната консервация е по-добра от фабричната

Обикновено не се доверяваме много на фабричните консерви и смятаме за по-качествени бурканите, които са домашно приготвени - кисели краставички, мариновани гъби, кисело зеле. Но това невинаги е така. За да сте сигурни в безопасността на продуктите, трябва изключително внимателно да ги стерилизирате. Във фабриката този процес е много по-лесен и сигурен, тъй като има специално оборудване и лаборатории.

Мит 4: Консервираните храни са вредни

Много от поддръжниците на здравословното хранене избягват консервите, като смятат, че в тях се съдържа много сол, мазнина и захар, вредни за здравето и фигурата. На първо място, това не винаги е така, а на второ - в умерено количество тези вещества са полезни. Единственото условие е да спазвате баланс и да не прекалявате с консервираните продукти. Впрочем, има дори диета, базирана на консервирана риба, а във фитнес магазините се продават специални консерви за спортисти. При всички случаи обаче диетолозите съветват да не се прекалява с продуктите в масло и сосове, както и с царевицата в консерва - те са висококалорични.

Още един разпространен страх на потребителите е, че консервната кутия е канцерогенна. Технолози и химици многократно са опровергавали слуховете, че металната опаковка отделя опасни вещества. Нито кутията, нито капакът ѝ встъпват в реакция с храната и не предизвикват окисление. Главното е да не се купуват издути или повредени консерви, при всички други случаи те са безопасни.

Мит 5: Консервите се правят от стари и развалени продукти

Слуховете, че в консервите се затварят развалени меса и риба, „маскирани” с олио и подправки, вероятно са породени от покупка на повредени консерви и неправилно съхранение след отваряне. Всъщност се изискват сертификати за продукцията и целият процес е подложен на строг контрол. Разбира се, има и недобросъвестни производители, но те се срещат при всички храни, не само при консервите. Имайте предвид обаче, че загнилите плодове и зеленчуци след стерилизацията биха се превърнали в каша, а никакви подправки не могат да прикрият миризмата на развалено месо и риба. Затова, ако съдържанието на консервата при отварянето изглежда добре - всичко е наред.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари