Митове и конспирации: 5G технологията не разпространява вируси

0
Агенция „Франс-прес“ провери фактите и попита експертите
Агенция „Франс-прес“ провери фактите и попита експертите Снимка: ЕПА / БГНЕС

Социалните медии полудяха. С настъпването на коронавируса вайръл стана фалшивата новина, че той се разпространява чрез 5G. Технология, в която Китай е сред лидерите.

Конспирациите, разпространени дори от популярни личности, твърдят, че безжичната технология от пето поколение разпространява COVID-19 чрез мрежата си, че Африка е най-малко засегната, защото няма 5G, че Ухан, от където започва пандемията, е първият град изцяло покрит с новата технология...

Всичко това подкрепено от „научни“ капацитети и учени, в чиито биографии обаче има и доста противоречия.

Агенция „Франс-прес“ провери фактите и попита експертите.

  • 5G ли разпространява COVID-19?

5G, подобно на предишните поколения клетъчни комуникационни системи, е радио-базирана (радиочестотна) технология, която използва електромагнитна (EM) вълнова форма за предаване на информация. ЕМ-вълновите форми са сами по себе си нейонизиращи лъчения, обяснява Фабиен Хелиот, изследовател от Университета в Съри, който специализира в електромагнитното излъчване в безжичната комуникация. Той уточнява, че вълните в 5G са проектирани и предавани по начин, подобен на този при 4G. Основната и единствена разлика досега е, че 5G може да предава повече данни, като използва по-голяма честотна лента при по-висока носеща честота и насоченост на антените в базовата станция.

"Тъй като вирусът е жив организъм, не може да бъде създаден чрез радиация", подчертава Фабиен Хелиот.

Фалшивата новина, че 5G разпространява вируси всъщност звучи абсурдно.

Опасенията за здравето, свързани с 5G, идват от радиацията и от там рискът е не за разпространение на вируси, а тъкмо обратното радиацията е вредна за живите организми. Затова регулацията върху технологията е съсредоточена върху гаранциите, че радиацията от 5G няма да вреди.

  • Влияе ли 5G на здравето?

Фабиен Хелиот уточнява, че „възможните странични ефекти от 5G са същите като при 4G, 3G, 2G, Wi-Fi”. Според него 5G излъчванията не са толкова тежки, колкото сканирането или рентгеновите технологии, които се използват в медицинската помощ.

Световната здравна организация посочва, че „през последните две десетилетия са проведени голям брой проучвания, за да се прецени дали мобилните телефони представляват потенциален риск за здравето. Към днешна дата не са установени неблагоприятни последици за здравето, които са причинени от използването на мобилни телефони.

По отношение на 5G, СЗО заявява:

Заключенията, свързани със здравето, се правят от проучвания, проведени в целия радиочестотен спектър, но досега са проведени само няколко проучвания при честотите, които ще се използват от 5G. Нагряването на тъкани е основният механизъм на взаимодействие между радиочестотните полета и човешкото тяло. Нивата на излагане на радиочестота от съвременните технологии водят до незначително повишаване на температурата в човешкото тяло. С увеличаването на честотата има по-малко проникване в тъканите на тялото и усвояването на енергията става по-ограничено до повърхността на тялото (кожа и очи). При условие, че общата експозиция остава под международните препоръки, не се очакват последствия за общественото здраве.

Снимка: СЗО

  • Има ли връзка появата на COVID-19 с въвеждането на 5G?

Експертите са на различно мнение по отношение на това коя страна е първа в търговската употреба на 5G. Сред водещите са Китай и Южна Корея, но и Великобритания и САЩ. В Южна Корея първите мрежи от ново поколение са стартирали през 2019, а Китай въведе търговската употреба в 50 града в края на октомври 2019г.

Връзката между това и разпространението на вируса обаче е абсурдна. Южна Корея първа стартира употребата на 5G, а COVID-19 тръгва от китайския град Ухан. Новият коронавирус бързо се разпространи и в много страни, където няма 5G - например Малайзия, Иран, Сингапур и Нигерия.

Всъщност зад конспирацията 5G и коронавирус може да се търси и друг мотив. Голямата търговска битка между Китай и западните държави за налагането на безжичната технология от най-ново поколение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Учителката:
- Иванчо, можеш ли да ми кажеш един нос на Черно море?
- Еми не.
- Браво! Шестица!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари