Митничарите ще могат временно да задържат пари на границата

1
При какви условия ще се случва това?
При какви условия ще се случва това? Снимка: Dunavmost

При какви условия ще се случва това?

Митническите органи ще разполагат с властта временно да задържат парични суми при пренасянето им през границата. Това решиха депутатите с поправки във Валутния закон, внесени от правителството, които бяха одобрени на първо четене днес в пленарната зала в петък.

Промените въвеждат европейски регламент в българското законодателство и са част от пакета законопроекти, който управляващото мнозинство иска да прокара във връзка с Националния план за възстановяване и устойчивост.

Парични суми ще могат да бъдат задържани за срок до 30 дни, ако става въпрос за 10 000 евро или повече, които не са били декларирани пред митническите органи; или подадената декларация е с невярно или непълно съдържание; или носителят на парите откаже да ги представи за митническа проверка.

Задържането обаче ще може да се прилага също, дори ако са „налице основателни съмнения, че паричните средства, независимо от тяхната стойност, са свързани с престъпна или незаконна дейност“, както пише в закона, пише Сега. При такъв вариант мярката може да се приложи и за сума под 10 хиляди. Митничарите могат да изискват доказателства за собственост, икономически произход на средствата и предназначението им.

За задържането ще се уведомява директора на съответната териториална дирекция на агенция „Митници“, както и финансовото разузнаване към ДАНС. Въпросният директор ще издава решение за задържането, което ще се връчва на носителя на парите. То може да се обжалва по реда на Административнопроцесуалния кодекс.

Идеята на мярката е да се попречи на нелегалното прехвърляне на парични средства, чрез което могат да се финансират престъпни дейности. От правителството посочват, че това е административна мярка, чрез която парите да бъдат задържани достатъчно дълго, за да може властите да решат дали да продължат разследването.

Срещу предложението яростно възразиха от „Възраждане“ - националистите твърдяха, че така може да се стигне до саморазправа. И управляващите изпитват несигурност спрямо мярката – при приемането на закона в парламентарната бюджетна комисия нейният председател Йордан Цонев заяви, че между първо и второ гласуване трябва да се конкретизират и прецизират правните основания за временното задържане, както и механизма на действие на митническите органи, за да не се стига до произвол.

С промените също се реши, че ако се пренасят 30 000 лв. или повече, или равностойността им в друга валута за трета страна, митничарите ще трябва да проверяват дали носителят на парите е длъжник на държавната хазна. Ако се установи, че има задължения за повече от 5000 лв., няма да се позволява изнасянето на парите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    1
    талибан.бг
    На онези полу-идиоти, които ревяха против комунизма сега им го набиха в пълна мяра. При комунизма се живееше много по-леко и свободно. При комунистите и се дишаше много по-леко и свободно, отколкото при сегашните сатанисти. Тъпаци, усещате ли, че собстените ви сатрапи и дерибеи ви готвят нещо голямо - може би овце заспали ви готвят за кланницата? Също както сториха с украинците - собствената им държава и собственото им правителство ги прати за храна на червеите... Щом въвеждат такъв репресивен закон, това означава, че се подготвят да спират и блокират емиграция на голяма група хора и капитали. Всеки преносител с пари в брой става понециален престъпник. Как ще доказваме произход - примерно нося в мен 10 000 лева, които съм спестил от рента-земеделска земя за последните 4 години. Откъде да им търся идиоти документи и квитанции отпреди 4 години и може би трябва да пазя и да нося с мен хартийки отпреди 4 години, за да не ми конфискуват парите?! Очевидно вече живеем в тоталитарно общество и са ни нахлузили хомот на вратовене, но тъповатото заспало население в булгаристан както винаги ще се усети, едва когато е твърде късно!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари

  • Внимавайте Русенци
    Парка започва да изгубва своята идентичност,лека полека.Русенци,не оставяйте това така......запазете си парка и търсете...
  • Балканеца
    Номер 11, в началото на 20 век в Русе са живеели 30-35 хил човека. Повече ли млади хора е имало спред теб? Именно тогава е...
  • Геро
    Русе се е препълнил с прости и мърляви хора! Съдя по коментарите,защитаващи боклукчийския камион пред храма и по гласуването...
  • Русе
    Слабите страни на Русе са малко млади хора -> малко възможности за социализация за млади хора, както и инономика базирана на...
  • До До 6
    Виждам прави и опънати тротоари в централен южен район и широк център, където живея. Много по-добре е от София, където...