Нови мерки срещу длъжниците към хазната

0
Ако имаме публични дългове, няма да можем да изнасяме над 30 000 лева през границата
Ако имаме публични дългове, няма да можем да изнасяме над 30 000 лева през границата

Който има задължения към хазната, няма да може да пренася големи суми пари в брой през границите на ЕС към трети страни.

Това предвиждат промени във Валутния закон, предложени от финансовото министерство, които са публикувани за обществено обсъждане. С текстовете се цели изрично да се запише в закона правомощието на митничарите да не допускат пренасянето на парични средства в размер на 30 000 лв. или повече, или равностойността им в друга валута, през границата на страната за трета страна, в случаите когато е получена информация по служебен път, че лицето има публични задължения.

Вдигат се и санкциите при недеклариране на пари на границата. На деклариране подлежат суми в размер над 10 000 евро, благородни метали и скъпоценни камъни, съобщава dariknews.bg.При нарушение глобата е в размер на 1/5 от стойността на недекларираните пари или скъпоценности.Ако предметът на нарушението е укрит, пък глобата скача в размер на 1/4 от стойността на недекларираното.

Актовете за установяването на нарушенията ще се съставят от митническите органи, а наказателните постановления ще се издават от директора на Агенция "Митници". Целта на закона е да се осъществи законосъобразен и ефективен валутен контрол, пише в мотивите на проекта на финансовото министерство.

Също така идеята е да се въведат ефективни и възпиращи санкции, както и привеждането на националното законодателство към европейското в областта на контрола на пари в брой, които се внасят и изнасят от Европейския съюз.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари