Мирише на избори от безплатното висше образование

0
България е с най-ниско финансиране на системата за висше образование
България е с най-ниско финансиране на системата за висше образование Снимка: БНР

България е с най-ниско финансиране на системата за висше образование

От този месец студентите постепенно влизат във втория си семестър, който за приетите държавна поръчка става безплатен, както и обучението им въобще. За бързото решение на кабинета „Денков“ да обяви, че държавата ще плаща таксите във ВУЗ БНР разговаря с бившия министър на образованието проф. Сергей Игнатов.

Българският историкът каза, че тази мярка мирише на вехтория, и я определи като популистка.

"Не се прави уточнението, че държавите от Европа имат друга данъчна система, защото у нас не е така, и ако се направи допитване у нас, едва ли ще има пълно съгласие от обществото. През 1999 година премиерът Иван Костов обоснова въвеждането на споделено финансиране за висшето образование", припомни проф. Игнатов.

Таксите са по-малки от средната работна заплата за страната, те се плащат на семестър , това е едно и второто което прави впечатление е, че държавата се отказва от политика, която стартира преди 5 години, тогава държавата премахна такси за специалности, където има нужна от повече кадри и там няма такси. Например, специалност "Хидростроителство", където учат само 6 човека, а имаме 5000 язовира в страната, също "Математика", "Корабостроене", както и т.нар. защитени специалности, смятам, че тази мярка даде положителен резултат

в България вече действа система държавно гарантирано студентско кредитиране, каза още бившият министър на образованието. я стартира от 2011 година и оттогава МС гласува поддръжка, примерно от над 80 млн. лева. Практиката сочи, че вече са осигурени средствата за този и следващ семестър, но тези компенсации трябва да актуализират и натам в годините. България има най-ниския бюджет за висше образование, около 0,6% от БВП се дават за висше образование, дори смятам, че ние не сме имали толкова ниско финансиране.

"150 млн. лева да са дадат за стипендии, ако студентите имат договор и останат да се реализират в България, това да са истински стипендии, а не тези на калпак, каза проф. Сергей Игнатов. Той каза: Евтиното образование не е качествено.

По геополитически причини имаме стабилно правителство, но никой не дава гаранция за компенсация на системата на висшето образование, допълни още проф. Сергей Игнатов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари