Министърът на икономиката: Защо да не продаваме земеделска земя на чужденци

0
Това запитване направи пред депутатите министърът на икономиката Емил Караниколов
Това запитване направи пред депутатите министърът на икономиката Емил Караниколов Снимка: БГНЕС

Защо да не продаваме земеделска земя на чужденци.

Това запитване направи пред депутатите министърът на икономиката Емил Караниколов. В парламента той разказа за бизнес климата в страната и за част от мерките, които Министерство на икономиката обмисля, за да привлече чуждестранни инвеститори.

"Трябва да видим съседните ни държави. Някои от тях, разбира се, не са в ЕС, но дават дори безплатно земя за потенциални инвеститори. Земеделската земя, ще кажете, е страшен проблем. Добре, защо да не даваме земеделска земя, да продаваме. 

Нека да започнем с държави членки на ЕС през Закона за насърчаване на инвестициите, получаване на сертификат и, ако в тригодишният срок, те не изпълнят тези инвестиции, за които са поели като ангажимент, държавата, както и сега прави, да има механизъм да отнема тази земя", увери министър Караниколов.

От икономическото ведомство подготвят и кампания за ползата от дуалното обучение като една от мерките за решаване на проблема с липсата на работници. Тя е насочена към родителите, допълни Караниколов.

"За съжаление, в България от дълго време битува това, че в производството е мръсна, тежка работа, неблагодарна. Това вече не е така! При производството са местата, където има реални доходи, където се научаваш на трудови навици. Може би и законодателната, и изпълнителната власт трябва да правят такива кампании".

Караниколов смята, че трябва да се създадат и центрове за преквалификация на работещите, за да придобият дигитални умения. Държавата да плаща за преквалификацията на служители срещу задължението на бизнеса да ги запази на работа поне 5 години, предлага икономическият министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари