Министър Сандов: Засега няма екологични замърсявания заради войната в Украйна

0
"В морските води също досега не е установено замърсяване", каза още Борислав Сандов
"В морските води също досега не е установено замърсяване", каза още Борислав Сандов Снимка: БГНЕС / Архив

"До момента не са установени замърсявания на околната среда, предизвикани от войната в Украйна"

Това каза днес във Варна министърът околната среда и водите Борислав Сандов, информира БТА. 

Той уточни, че екологичните рискове, които произтичат от конфликта, са основно в две посоки. "Едната опасност е от ядрения комплекс в Украйна – атомната електроцентрала (АЕЦ) „Запорожие“, около който се провеждат военни действия", обясни министърът. Другата опасност е за замърсяване на морската среда от аварии и бедствия, произтичащи от индустриални комплекси и зони, като потенциален риск за морската акватория е и река Днепър.

"Имаме станции, които следят непрекъснато нивото на радиационния фон и досега не са отчитани повишени стойности", допълни Сандов. По думите му няма данни и по линия на партньорския обмен между страните от НАТО и Черноморския регион. Министърът уточни, че наблюденията ще продължат, като се извършват и редовни проверки на инсталациите, за да е сигурно, че са в добро техническо състояние.

"В морските води също досега не е установено замърсяване", каза още Сандов. Той уточни, че мониторингът ще бъде завишен, като се извършва и сателитно наблюдение.

Във Варна днес министърът на околната среда се срещна с представители на всички институции, които имат отношение към опазването на морето. След дискусията той посочи, че областните управители на Варна, Бургас и Добрич ще имат ангажимента плановете за реакции при бедствия и аварии да бъдат актуализирани.

Институциите ще осъществяват редовен мониторинг за качеството на морската вода, като при нужда ще помагат и плавателните съдове на Гранична полиция.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 3
    3
    Хино
    Сандов, русенското ти приятелче Иванчо Белчев, изтъкнатият екоактивист, не те ли е светнало още за "прекрасната" чистота на въздуха и на градската среда в Русе? Да ви ЕПМ см...ци!
  • 3
    2
    торенте
    И без война сме затънали в лай..., но на министъро тва не му праи вчипетление
  • 3
    1
    русенец
    Сандов, в Русе е такава мизерия - мръсен въздух, вода и почва, че и ядрена бомба да избухне наоколо, няма да влоши екологичната обстановка.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари