Минималната заплата скача на 933 лева

3
Актуализацията е от 1 януари 2024 година
Актуализацията е от 1 януари 2024 година Снимка: Dunavmost

Актуализацията е от 1 януари 2024 година

Правителството предлага минималната работна заплата за страната от 1 януари 2024 година да стане 933 лева. Проектът е качен в портала за обществено обсъждане, предава Дарик.

В момента минималното месечно трудово възнаграждение се определя през държавния бюджет и е 780 лв.

Новият размер на минималната работна заплата ще допринесе за повишаване на мотивацията на най-нискодоходната част от работната сила за търсене на работа, за реализиране и задържане на най-нискодоходната част от работната сила на българския трудов пазар и за повишаване на жизненото равнище и намаляване на риска от бедност сред работещите, гласи още изготвеното правителствено постановление.

Сред посочените мотиви за ръста на минималното трудово възнаграждение са посочени още повишаване на покупателната способност и потреблението на най-нискодоходната част от заетите и осигуряване на адекватност на заплащането им.

С проекта на постановление се определя и минималната часова работна заплата на 5,58 лв. при нормална продължителност на работното време 8 часа и при 5-дневна работна седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -2
    5
    Самоосигуряващ
    Повече не мисля да си декларирам доходите нито осигуровки. Минавам в нелегалност. Тези непрекъснати увеличения на заплатите на държавната администрация нямат край. Да ги плаща който иска. Да си ги плащат дебилите от пп-дб.
  • 2
    4
    Уау
    Какъв "скок"!
  • 4
    3
    икономист-счетоводител
    Това постоянно помпане на МРЗ само води до помпане на инфлация и обезценяване на парите и вдигане на цените . Следователно цените на панелните гарсониери стават от 100к евро на 150к евро примерно. Другите цени изобщо не ги обсъждаме , че ще стане страшно. Това раздаване на пари на бедните чрез надуването на МРЗ води само до отрицателни тенденции . Но който взема тези решения да му мисли , народът не е давал съгласието си.
  • -7
    2
    Дора Петрова
    Защо БНБ не дава достатъчно пари на правителството за изработената работа, а се теглят заеми от МВФ? Защо има безработица - работа ли няма? НАЛИ ОЩЕ ИМАТЕ НЕЗАВИСИМ ЛЕВ?!
  • -5
    1
    Дора Петрова
    ПП "Възраждане" пак ли няма да гласуват? Пак Тиквоний ли е виновен за високите цени? 933 не е равно на 1500 1500 е праг пред бедността 933 е само юзда за неизвестната инфлация
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари