Мики Маус в началото е бил заек

1
Невероятната история на един от най-известните герои на Disney
Невероятната история на един от най-известните герои на Disney Снимка: Ted Shaffrey / ASSOCIATED PRESS

Невероятната история на един от най-известните герои на Disney

Тази година Мики Маус ще стане на цели 96 години. Въпреки това той няма нито един бял косъм. Интересното обаче е, че в началото Мики е бил не мишка, а ...заек.

Disney Brothers Studio беше просто още едно зъбно колело в анимационната машина на Universal Pictures, когато през 1927 г. Уолт Дисни създаде герой на име Осуалд, Щастливия заек. Със своето кръгло, бяло лице, голям нос и клепнали черни уши, усмихнатият Осуалд беше незабавен хит и Universal поръча поредица от серии. Когато през 1928 г., пише Time. Дисни се среща с ръководители, за да преговаря за друг договор, заекът все още язди високо и аниматорът смята, че има надмощие. Вместо това студиото му каза, че е наело всички негови служители и е запазило правата върху Осуалд. Univesral предложил да задържи Disney, ако вземе по-ниска заплата, но той отказал, разказва bTV.

Той и Уб Айверкс – единственият лоялен аниматор, който остана с Disney Bros., имали серия от безсънни нощи за заместника на Осуалд. Така те скъсиха ушите, добавиха допълнителна подплата около средата и превърнаха заека в мишка. На име Мортимър. Прозвището не продължи дълго; има редица истории, които се опитват да обяснят как и защо се е стигнало до смяната на името - най-популярната е, че съпругата на Дисни мразела името и предложила замяната му с името Мики.

Първите два късометражни филма с Мики не привлекли внимание, но след това се появи Steamboat Willi, първата анимация, включваща синхронизирана музика и звукови ефекти. Премиерата на филма е в Ню Йорк на 18 ноември 1928 г. и моментално става хит. Поредица от късометражни филми с Мики Маус се появили в рамките на няколко месеца. Мишката вече се превърнала в хит и истинският гений на Уолт Дисни веднага се възползвал от това- започнали да се предлагат серия от стоки с Мики, а в рамките на две години заработил и фен клубът на Мики Маус.

През 1935 г. млад аниматор на име Фред Мур прави първата премяна на Мики. По-ранните аниматори са рисували мишката като поредица от кръгове, които ограничават движението му. Мур, който по-късно анимира сегмента на Sorcerer's Apprentice на Fantasia - му даде крушовидно тяло, зеници, бели ръкавици и скъсен нос, за да го направи по-сладък. Малко след това Мики се появил и в цвят.

До 1937 г. Disney Studios продуцира около 12 шорт серии на Мики годишно, като самият Дисни осигурява високия глас на мишката. Мики стана футболен герой, ловец, шивач и симфоничен диригент. Той случайно се напръска с инсектицид, спаси Плутон от ловеца на кучета, блъсна кола в плевня, изостана с наема си, записа се в армията, върна къщата си и се бореше за Мини с безброй мускулести лоши момчета (въпреки че той винаги я печелеше обратно накрая).

До 50-те години на миналия век Мики има тематичен парк, комикси за вестници и The Mickey Mouse Club, хитовото телевизионно вариететно шоу, което постави началото на кариерите на тийнейджърски звезди от Анет Фуничело до Джъстин Тимбърлейк. След това филми на Дисни като Бамби и Спящата красавица започнаха да печелят похвали и касови приходи и мишката остана на заден план. Между последния му късометражен анимационен филм от 1953 г., The Simple Things, и специалния коледен филм от 1983 г. Mickey's Christmas Carol, мишката, която построи къщата на Disney, остана без работа в продължение на 30 години.

Въпреки това, въпреки полупенсионирането на Мики, ушите му все още са една от най-известните културни икони на 20-ти и 21-ви век. Той е позирал за снимки с всеки президент на САЩ след Хари Труман, с изключение на един (Линдън Джонсън никога не е посещавал тематичен парк на Дисни). Дисни твърди, че Мики е бил познат на 98% от децата на възраст между 3-11 години по целия свят. Продажбите на стоки, свързани с мишката, са намалели от най-високата си стойност от 1997 г., но те все още съставляват около 40% от приходите на компанията от потребителски продукти.

Мики се завърна на големия екран с епизодична роля в „Кой подстрои заека Роджър“ от 1988 г. Бъгс Бъни на Warner Brothers също участва във филма и двете компании поискаха всеки герой да получи еднакво екранно време до последната секунда. През 2002 г. той се появява във видеоиграта на PlayStation2 Kingdom Hearts. И през 2006 г. той стана 3-D за първи път. Сега можете да го видите в Mickey Mouse Clubhouse, ранно сутрешно шоу на Disney Channel, предназначено за деца на възраст 2-6 години. Или можете да резервирате полет до Disney World и сами да разтърсите неговата огромна ръкавица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари