Международен ден на ромите

0
На 8 април светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста
На 8 април светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста

На 8 април – Международния ден на ромите – светът почита паметта на всички ромски жертви на холокоста.

По време на Втората световна война над 500 000 роми са били изпратени в концентрационни лагери, от които никога не са се завърнали. Подобно на други преследвани от нацистите групи, много от ромите са останали сираци, без съпрузи или бездетни.

Денят е основан на първия Световен ромски конгрес, проведен в Лондон на 8 април 1971 г., който събира представители от 30 страни. Именно тогава се поставя началото на световното ромско движение за утвърждаване и развитие на ромската култура и идентичност.

Приет е химнът на ромите, песента „Джелем, джелем” („Пътувал съм, пътувал съм”). Мелодията на песента е традиционна, а текстът е дело на югославския композитор от цигански произход Жарко Йованович. Приет е и флаг. Ромското знаме е червено колело с 16 спици върху синьо небе и зелено поле. Полетата символизират небето и тревата, както и волния чергарски живот на ромите в миналото. Колелото с 16 спици в древна Индия се е наричало „чакра”. То присъства в ромското знаме, за да напомня за индийския произход на ромите и дългия път,който саизвървели от Индия до Европа.

Социалната цел на Международния ден на ромите е да обедини и систематизира усилията на международното циганско движение, както и да се привлече вниманието на световната общественост върху проблемите на винаги намиращите се в малцинствена позиция цигани:образование, бедност, сегрегация.

Ето и по местата  където ще се отбележи:

Област Велико Търново - Велико Търново

На 5-ти април ( четвъртък ) 12:00 ч. Център ,,Амалипе“ и доброволци към него,  ще  почетат  паметта на 500 000   загинали роми в Холокоста през Втората световна война.  От Стамболовия мост гр. Велико Търново, ще бъдат хвърляни цветя в река  ,,Янтра“ и  ще бъдат запалени свещи  в тяхна памет. Не на последно място, ще бъде  изпълнен химна на ромите от доброволците на Център ,,Амалипе“.

Павликени, Стражица

Във връзка с Международния ден на ромите 8-ми април, Център ,,Амалипе“ и Община Павликени организират на 12.04.2018г. от 10:00 часа съвместен футболен турнир, който ще се проведе в базата на новия изкуствен терен, а при лоши условия в градския стадион на гр. Павликени. Целта на инициативата е да даде възможност за изява на учениците от  ОУ  ,,Св. Климент Охридски“ гр. Павликени,ОУ ,,Бачо Киро“ гр. Бяла  черква, ‘‘Св. Св. Кирил и Методий“ с. Батак,  ОУ ,,Св. Климент Охридски“ гр. Сухиндол,  и СУ ,,Ангел Каралийчев“ гр. Стражица. 

Турнирът е организиран в две фази, като всеки футболен отбор може да вземе участие само в една от фазите,  в зависимост от възрастта на състезателите.

Победителите ще бъдат наградени с купи за 1/2/3 място, а всеки отбор- участник ще получи плакет, грамота за участие и футболна топка, като поощрителна награда.

Събитието ще бъде открито официално от представители на Община Павликени и представители на ЦМЕДТ „Амалипе“ гр. Велико Търново, представители на ЦПЛР гр. Павликени, Общински съветници, представители на ДБТ гр. Павликени, директори на училища и кметски наместници .

Област София - Център Етрополе

По повод  Международния ден на ромите  - на 05.04.2018г. Център ,,Амалипе“ и доброволци към него,  ще  почетат  паметта на 500 000   загинали роми в Холокоста през Втората световна война.  От моста на река  Малък Искър, гр. Етрополе , ще бъдат хвърляни цветя в  и  ще бъдат запалени свещи  в тяхна памет. Не на последно място от 14.00ч. в двора на ОУ-,,Христо Ботев“  гр.Етрополе модератора Марко Красимиров,  ще отрази деня под формата на спортно мероприятие, на което  ще участват  ученици и доброволци. На този ден искат да покажат, че на едно място,  могат да играят роми и други етноси заедно.

Център Долна баня

На 10 април Център за развитие на общността гр. Долна баня, ще отбележи Деня на ромите с презентация на тема:  ,,Защо отбелязваме 8-ми април“ , която ще се представи пред женската група и младежката група към Център  ,,Амалипе“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари