Русе отпразнува Деня на ромите

0

В навечерието на международния ден на ромите 7 април в гр. Борово и в гр. Русе, и на самия ден 8 април в с. Иваново и в гр. Ветово, празникът беше отбелязан с фестивали и кулинарни изложби.

Организираният фестивал „Сцена под небето“ е по проект „Интегриран подход на Община Русе за интеграция на ромите и други уязвими групи на територията на общини в Област Русе“ и се реализира с финансовата подкрепа на Швейцария в рамките на швейцарския принос на разширения Европейски съюз и се провежда за втора поредна година.

Във фестивала взеха участие много танцови и вокални групи. Включиха се и много индивидуални изпълнители от детските градини и училищата в общините Иваново, Борово, Ветово и Русе.

По повод празника, в гр. Борово и в гр. Русе, по същото време се организираха изложби с традиционни за различните етноси кулинарни изделия. В гр. Борово в изложбата се включиха представители от ромската общност и дамите от трите пенсионерски клуба в града. В гр. Русе изложбата беше подготвена от бъдещите корифеи на кулинарното изкуство-учениците от Професионалната гимназия по туризъм – Русе.

Гостите и на двете изложби се запознаха с кулинарните особености на различните етноси, които се отличаваха с впечатляващ вид и вкусови качества. Представени са: арменски сладки, турска баклава, ромски гулаш, български меденки и еврейска баница с месо и патладжан. Всички участници получиха грамоти за показаните си забележителни кулинарни умения в приготвянето на традиционни за различните етноси кулинарни изделия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари