Метереолози: Истинската зима настъпва след 10 дни

1
Очаква се нахлуване на по-сериозна арктична маса от Източна Европа към централната част на континента
Очаква се нахлуване на по-сериозна арктична маса от Източна Европа към централната част на континента

Очаква се нахлуване на по-сериозна арктична маса от Източна Европа към централната част на континента

Запазват се прогнозите за класическа зима към края на първото десетдневие на януари, като причината според метеоролозите на Meteo Balkans e очакваното стратосферното затопляне, което вече е в ход. Според нашите метеоролози това затопляне в ниските слоеве на стратосферата е добър индикатор, защото това, може да доведе до по-чести нахлувания към вътрешността на континента.

Повишава се вероятността от по-трайни антициклони над Северна и Източна Европа, което ще доведе и до блокиращи обстановки, предизвикани от стратосферното затопляне.

Последните анализи на глобалните метеорологични модели прогнозират, че се очаква нахлуване на по-сериозна арктична маса от Източна Европа към централната част на континента. Застудяването може да окаже влияние и на времето на Балканите.

Температурите в Северна Румъния, Полша, Украйна и Беларус от 8-и до 12-и януари ще се понижат докъм -15-20 градуса по Целзий, показват моделите с днешна дата.

Обикновеното по-студеното време в Централна и Източна Европа в този период създава условия за възникване на средиземноморски циклони, оказващи влияние на времето над Балканите.

През изминалите няколко дни наблюдаваме, че сибирският антициклон вече се е развил и обхваща голяма площ от Русия, Монголия и Китай. На много места в Азия измериха и нови температурни рекорди, като в сърцевината на полярната въздушна маса се е понижила и на места е до -50 градуса по Целзий.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари