Месари: Истерията покрай чумата изгони клиентите

0
Ако заразата достигне масово разпространение, ще се наложи едно цялостно рестартиране на бизнеса
Ако заразата достигне масово разпространение, ще се наложи едно цялостно рестартиране на бизнеса Снимка: Мердин Берберов / Нова Варна

Цените на свинското месо в месарниците нямат драстична промяна засега.

Обществената истерия покрай африканската чума по свинете обаче се е отразила като отлив в търсенето, коментират търговци в специализираните магазини. Едната причина е болестта, а другата че през лятото традиционно се консумират по-леки меса, категорични са те.

В специализираните магазини във Варна цената на свинския врат, котлет, бут и ребра е около 9,50 лв, Карето пък е на цени между 12 и 13 лв. Свинската кайма е между 5 и 6 лв килограма, пише Нова Варна.

Има ръст от 80 стотинки за килограм свинско месо. От 7,75 – 7,80 лв. стигнахме до 8,30 лв., което е абсолютно спекулативна цена, коментират търговци на едро. Според официални данни 60% от свинското месо, което се консумира в България, е внос.

Африканската чума по свинете в България ще доведе до поскъпване на свинското месо с 50% до Коледа спрямо същия период миналата година. А по-високите цени са отчетени още преди кризата с чумата, заяви Кирил Вълчев, председател на Асоциацията на месопреработвателите, в студиото на „Тази сутрин“ по БТВ.

Повишаването досега спрямо цените за същия период миналата година на свинското месо е 35%, което е наложено от Европейския съюз. Кризата с Африканската чума по свинете, която засегна няколко от големите свинекомплекси у нас, може да доведе до още 15% увеличение до началото на 2020 година. Отчита се и отлив на потреблението на свинско месо с близо 5%, заяви още Вълчев.

България е потенциално застрашена от заразата още от миналата година. А целия отрасъл е под заплаха, след като чумата започна да се разпространява. Въпреки че е безопасна за хората, африканската чума по свинете сериозно вреди на животните.

Ако заразата достигне масово разпространение, ще са необходими години, за да има възможност бизнесът да отглежда животните спокойно. Това ще наложи едно цялостно рестартиране на бизнеса, каза проф. Христо Найденски от Института по микробиология към БАН.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари