Мехмед Дикме: Нещата не зависят от Борисов, а единствено от Пеевски

1
Хората не гласуват, защото им се предлагат едни и същи физиономии
Хората не гласуват, защото им се предлагат едни и същи физиономии Снимка: bTV

Хората не гласуват, защото им се предлагат едни и същи физиономии

В предаването "Лице в лице" по БТВ бившият земеделски министър Мехмед Дикме изрази своята увереност, че България ще има ново правителство. Той отбеляза, че избирателите са изпратили ясно послание на политиците с участието си, както и с неучастието си на последните избори. Според него, оставките на Корнелия Нинова и Христо Иванов ще доведат до значителни процеси на консолидация както вдясно, така и вляво. "Хората не гласуват, защото им се предлагат едни и същи физиономии. Хората искат и силна десница, и силна левица," заяви Дикме.

Мехмед Дикме подчерта, че ако мандатоносителят не състави правителство, следващите избори ще предложат коренно различна ситуация. Той е на мнение, че ГЕРБ няма право да се откаже и е длъжен да излъчи правителство. "Проблем е, че всяка формация, която се докосне до ГЕРБ, след това търпи големи щети," добави той.

Според Дикме, сложността на ситуацията е значителна и решенията не зависят само от Бойко Борисов, а също и от Делян Пеевски. "Аз го поздравявам за това, което постигна на изборите. С Доган трябва да намерят формулата как да легитимират ДПС в управлението," заяви бившият министър. Той предложи, че ДПС трябва да подпишат споразумение и да участват легитимно в управлението, в противен случай рискуват да бъдат наказани от избирателите си на следващите избори.

Дикме посочи, че друга възможна алтернатива за съставяне на правителство е това да стане с подкрепата на "Има такъв народ". Въпреки това, той подчерта, че легитимацията на такова мнозинство ще бъде изключително сложна и важна.

Политологът Цветанка Андреева също изрази своето мнение по въпроса, като отбеляза, че очаква парламентът да излъчи редовно правителство, както го очакват и тези, които са гласували. "Реалността е такава, че правителство просто трябва да има, с всички рискове, които ще поемат партиите, които ще подкрепят това правителство," коментира Андреева.

Андреева предупреди, че натискът върху едно такова правителство няма да бъде от площада, а от крайната десница. Тя предвижда следващият сблъсък да бъде между демократите и президента Радев. Според нея, за да се постигнат по-трайни обединения между политическите формации, трябва да се промени и езикът, на който говорят политиците.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама си говорят:
- Значи, врачка ти предсказа, че жена ти ще те напусне?
- Не точно, но каза че ми предстои прекрасен живот!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари