Меглена Плугчиева: Купуваме плодове и зеленчуци от Чили, заляха ни със сухо мляко от Украйна

18
Има натрупване на несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор, заяви бившият зам.-министър на земеделието
Има натрупване на несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор, заяви бившият зам.-министър на земеделието Снимка: Кадър Bulgaria On Air

Има натрупване на несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор, заяви бившият зам.-министър на земеделието

Правителството подписа меморандум с протестиращите и тракторите бяха спрени да влязат в центъра на София.

"Крайно време е да се разбере, че аграрният сектор е стратегически за страната ни. Меморандумът решава проблема половинчато. Падането на забраната е факт. Полша, Унгария и Словакия отказаха да се съобразят с решенията на ЕК и запазват съответната забрана, даже при опасността Киев да ги съди пред Световната търговска организация", коментира бившият зам.-министър на земеделието и вицепремиер по европейските фондове Меглена Плугчиева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя изрази очакването си записаните обещания да бъдат изпълнени, а не да се окаже след 1-2 месеца, че всичко остава само на хартия.

"Това е обща формулировка. На мен не ми звучат убедително. Има едно натрупване с несправедливо разпределение на средствата в аграрния сектор. В Добруджа получават най-голяма субсидия, но такива са правилата на европейската аграрна политика. Но тя също предвижда преразпределително плащане за всяка една страна, което означава, че България от собствения си бюджет може да направи преразпределение и да помогне на малките фермери", поясни Плугчиева.

Гостът в ефира на Bulgaria ON AIR посочи, че за последните 10 г. има срив с 50% на родно производство плодове и зеленчуци и ключови сектори се борят за оцеляване заради недофинансиране.

"Миналата година, когато се вдигнаха цените на енергийните източници, ние нямахме оранжерийно производство, хората не можеха да си позволят този разход. В момента не може да намерите, в който и да е магазин за плодове и зеленчуци българска стока - има малко пъпеши и дини. Има от Аржентина, Калифорния, Чили, Северна Македония, Полша", даде пример Миглена Плугчиева.

По думите ѝ Полша, Унгария и Словакия са изчислили, че е по-добре да платят глобите към ЕС, отколкото да обърнат гръб на собственото си производство като разрешат внос от Украйна.

"Ние сме можели да направим същото. Трябва да се има предвид също транспортното натоварване чрез транзитните коридори. Сега, само под натиска на протестите, ще се изплатят тези компенсации за войната в Украйна, само защото имаше реакция и протест. А те е трябвало да бъдат изплатени преди повече от 2 месеца", коментира бившият зам.-министър на земеделието.

Плугчиева призова управляващи и политици да свият егото си и да имат отговорно управление.

"България се оказа залята със сухо мляко от Украйна, животновъдите трябва да бъдат поканени на разговори. Нужни са разумни анализи, да не се прикриват проблемите, да има програми за възстановяване на тези сектори", заяви тя.

Също така настоя за по-обширен хоризонт на работа - не до ротацията в правителството. И да спре противопоставянето на отделните сектори.

"Това е недостойно и опасно, може да донесе по-нататъшни поражения за страната, иска се искреност. Нарушено е доверието, принципът за справедливост и сигурност. България трябва да отстоява пред Брюксел формирането на общата селскостопанска политика за следващия период", категорична беше Плугчиева.

Бившият зам.-министър също така посочи, че заради недобра политика и реклама в чужбина страда туристическият сектор у нас.

"Сами сриваме туризма с противоречивите обяснения, които течаха лятото за Черно море. България не присъства на чуждите пазари, Хърватия даже връщаше туристи", даде пример Плугчиева.

Тя е била обнадеждена за присъединяването на България към Шенген след призива на Урсула фон дер Лайен. Но сега не е такъв оптимист - след разговорите на Румен Радев в САЩ с австрийския му колега, който е потвърдил отрицателната позиция на Австрия.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    7
    М.Петров
    57% от обработваемите земи на Украйна са на няколко американски зърнопроизводителни фирми и 6% китайски по данни ,които прочетох в българските медии. Въпросът е: Чий задник в момета целуват нашите управници? На САЩ и Китай или подпомагаме Украйна?
  • 0
    6
    Александър
    Пишещия под мен; Веро ятно жена му е украинка На украинките дупките им са хоризонтални, затуй половината българи ги изгониха, щот били много отзивчиви кат нашенки!
  • -2
    5
    Бреей
    Тукашните русороби ще се скъсат вече от лъжи, за да настройват хората срещу Украйна. Поредната лъжа за сухото мляко. В действителност такова внасяме от Унгария и Полша. Ама Украйна да се клепе е много важно за нашите изменници.
  • 4
    4
    Малдивите
    Понеже българите станаха големи тарикати и за това ще ядат доматите с колците . Не разбрахте ли , че онези по-големите тарикати Ви прецакаха още докато подхвръквахте във въздуха ! Не напразно онези са владели Индия , докато българите са си чоплели трътките под чадъра на падишаха. България е дребна и незначителна държавичка със претенции без покритие.
  • 7
    3
    Отегчен
    Бил съм и в Чили, и в Уругвай, в Аржентина и Бразилия и т.н. Нямате никаква идея колко назад сме в градинарстването. Сигурно сме били някакъв фактор преди 100 години, ама то света не е спрял на едно място. Да ме прощавате, но дори проститутките в Чили са 18 класи над нашите торби.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари