Медведев заплаши с война

1
Амбициите на Тбилиси предизвикват възмущение в Русия
Амбициите на Тбилиси предизвикват възмущение в Русия

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев обяви, че ако евентуално НАТО приеме Грузия, то това би предизвикало "ужасяващ конфликт", съобщава Reuters, цитирана от Агенция "Фокус".

"Влизането на Грузия в НАТО може да предизвика ужасяващ конфликт. Не разбирам защо биха направили това“, заяви Медведев, визирайки Абхазия и Южна Осетия, които Москва счита за независими държави. Той говори по въпроса, след като Владимир Путин стори същото, макар и в малко по-мек тон, определяйки влизането на Грузия в Алианса като плод на "безотговорна политика".

Амбициите на Тбилиси предизвикват възмущение в Русия, която не иска нейните съседи да влизат в Алианса. На 6 август, 2008 година руските въоръжени сили влязоха в два сепаратистки региона на Грузия – Абхазия и Южна Осетия, след като Москва обяви, че имало "агресия" от страна на грузински въоръжени сили срещу селцето Цхинвали, което е грузинско и от тогава руските войски ги окупират. Има и множество критики, че международната общност и ЕС мълчат за руската агресия в региона и това е изиграло лоша шега със случилото се в Украйна.

Лидерите на НАТО обсъдиха връзките с Грузия и потвърдиха намерението си някой ден да я приемат по време на юлската среща на високо равнище през юли – нещо, което Медведев осъди. "Това е невероятно безотговорна позиция, която заплашва мира", предупреди той.

На въпрос какво ще се случи, ако Грузия се присъедини към НАТО без Южна Осестия и Абхазия и дали има риск от конфликт, Медведев отговори положително. "Така е, защото Абхазия и Южна Осетия са независими държави. Надявам се НАТО да има достатъчно разум и да не предприема мерки в тази насока", допълни той.

Съгласно правилата на НАТО държави, в които има териториални конфликти, не могат да влязат в Алианса.

Източник: Агенция "Фокус"
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари