„Медицински одит” има нов шеф

0
Златица Петрова е отстранявана три пъти от поста директор на агенцията
Златица Петрова е отстранявана три пъти от поста директор на агенцията

След като прокуратурата започна разследване на корупционни практики и образува наказателно производство за престъпление по служба в Изпълнителната агенция „Медицински одит”, популярната като здравната ДАНС се оказа с нов шеф.

В следващите три месеца временно длъжността директор ще изпълнява д-р Любомир Чипилски, който досега завеждаше дирекция. Заповедта за встъпването му на поста е била разписана лично от досегашния изпълнителен директор проф. Златица Петрова, която беше отстранена в четвъртък от здравния министър Кирил Ананиев, докато трае разследването на Върховната касационна прокуратура. За рокадата потвърдиха и от Министерството на здравеопазването.

Действително д-р Чипилски ще поеме агенцията в следващите три месеца, в които проф. Петрова ще ползва неплатен отпуск, казаха от ведомството, пише „Монитор“. Тя действително е разписала заповедта той да управлява ИАМО, която е второстепенен бюджетен разпоредител, като това е консултирано с министъра на здравеопазването, коментираха още от МЗ. От там обясниха, че умишлено не е сложена на това място зам.-директорът д-р Татяна Иванова, която е управлявала здравната ДАНС в отсъствието на Петрова.

Решено било управлението да поеме друг човек, за да няма евентуално упражняване на влияние независимо че прокуратурата не е повдигнала персонални обвинения.

„Има данни за съществуващи отношения между ръководството на „Медицински одит” и конкретни лекари и ръководители на болници. Касае се категорично за злоупотреба с власт, а не само за административно нарушение. Има и корупционен елемент. Можем да приемем, че се касае за корупционно престъпление“, заяви преди броени дни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова. Тя обясни, че „при наличие на данни за извършено престъпление от общ характер агенцията е взела самостоятелно решение да не сезира прокуратурата”. Така не се стигнало до наказания за извършители на престъпления. Арнаудова каза още, че са събрани доказателства за „комуникация” на определени медици със служители, извършвали проверки по сигнали за лекарски грешки.

„На въпросните служители са били давани наставления за това как да извършат дадена проверка. Били са карани да подправят изготвени вече доклади към констативни протоколи. Ние вече разполагаме с въпросните документи, обясни Арнаудова. Освен това, имало несъответствия и между това, което от „Медицински одит” са обявили на страницата си в интернет, и онова, което са предоставили на прокуратурата.

Липсвали около 40 преписки, които ще бъдат изискани.

Прокуратурата се била запознала с общо 608 преписки, създадени по сигнали на граждани. Сред тях били и тези за смърт на 11 пациенти, за които магистратите не били сезирани.

Директорката отстранявана три пъти

Златица Петрова е отстранявана три пъти от поста директор на Изпълнителна агенция „Медицински одит“. За първи път с поста си тя се раздели по време на кабинета „Борисов 1“. Тогавашният здравен министър Стефан Константинов я освободи след проверка, която показа забавяне и неясноти на документи. Тогава инспекцията на Министерството на здравеопазването установи още, че тя е раздавала допълнително материално стимулиране не по установения ред. След това Златица Петрова бе назначена от министър Петър Москов и впоследствие беше освободена от Илко Семерджиев. Отново се върна на поста при проф. Николай Петров. Към момента тя е временно отстранена от длъжността си, докато не приключи проверката на прокуратурата. Говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова информира, че агенцията е разследвана за потулването на 11 лекарски грешки, довели до смърт. Сред случаите имало и такива с новородени. Сигналите били за сериозни нарушения, а Петрова ги поставяла в графа „маловажен случай“

Фалшифицирането на документи започнало през 2016 г.

Практиките за фалшифициране на документи за смъртни случаи в лечебни заведения зачестили от 2016 година насам, стана ясно от коментар на бившия главен секретар в „Медицински одит“ Димитър Евлогиев пред Нова тв. В последно време преправянето на заключения се било превърнало в ежедневие, добави още той. Евлогиев заема длъжността главен секретар само 2 години, но за това време успява да установи нередности, за които сигнализирал шефовете си. „Всеки божи ден при мен идваше колега с оплакване за оказване на натиск за това, че си е свършил работата, че има разкрития по нарушенията“, допълни бившият главсекът на „Медицински одит“. Според него корупцията там била в най-зловещия вариант и се очаквало след проверката на прокуратурата наяве да излязат много смачкани преписки и подменени констатации. За случилото се той обвинява цялото ръководство, защото то било запознато с проблема, а действия от негова страна за решаването му нямало.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари