Мая Манолова се "отчая" от бездушието на парламента

0
Вече не знам какво още мога да направя пред бездушието на депутатите
Вече не знам какво още мога да направя пред бездушието на депутатите Снимка: БГНЕС

Влизането в сила на законовите промени, които се очаква да облекчат проблема с неизплащането на заплати на работници, се отлага чак за 1 юли 2018 г., стана ясно при приемането на второ четене на текстовете в Кодекса на труда от социалната комисия в парламента в сряда.

Това "отчая“ омбудсмана Мая Манолова, която заяви след гласуването, че няма как да спази обещанието си към хората от много градове на страната, които имат да получават неизплатени заплати.

"Не просто съм гневна. Аз съм отчаяна, защото поех пред тези хора ангажимент, че те ще си получат това, което са заработили. Вече не знам какво още мога да направя пред бездушието на най-социалните от народните представители - тези в социалната комисия, и на социалния министър", коментира на брифинг Манолова. Тя заяви, че ще продължи да апелира за решаване на проблема и ще поиска среща с лидерите на парламентарните групи по въпроса.

"Необходима е просто една промяна в закона и малко работа от администрацията", настоява омбудсманът.

"Депутатите от социалната комисия и социалният министър попариха надеждите на хората с неплатени заплати, при фалит на предприятия да получат заработеното. Става дума за няколко хиляди души и дължими заплати в размер на до 30 млн. лв.", поясни омбудсманът. Тя уточни, че става въпрос за "работниците от хранителната верига, която фалира, за работниците от един телеком, за работничките от Дупница, за шивачките от Ветрен, за работниците от Плевен, от Русе".

В случаите на фалит на предприятия служителите имат право да получат неизплатените си заплати чрез фонд "Гарантирани вземания на работниците и служителите". По думите на Манолова към момента във фонда са налични 250 млн. лв., които са събрани от работодателите.

За да могат работниците да си получат парите от фонда при фалит на работодателя, първо трябва да има постановено решение от съда за започване на производство по несъстоятелност, обясни Манолова.

По думите й обаче няма орган в държавата, който да е длъжен да подаде молба в случаите на неплатени заплати и такива производства в редица случаи изобщо не започват.

В момента има тримесечен срок между прекратяване на трудовото правоотношение и започване на производството по несъстоятелност, който ако бъде просрочен, гражданите не могат да си получат парите. С новите текстове срокът ще е 12-месечен.

Според Манолова обаче работниците в заварено положение няма да могат да си получат парите, защото социалната комисия е решила промените в Кодекса на труда да влязат в сила от 1 юли 2018 г., а въпросните служители във фирми са с прекратени правоотношения от началото на 2017 г.

"Имам две искания - текстовете да влязат в сила веднага и 12-месечният срок да отпадне“, посочи Манолова. Това обаче не беше прието в комисията.

"Възлага се на инспекцията по труда да започва тези производства, но на нея, видите ли, й трябвали 12 месеца да се подготви, за да пуска едни молби на база проверки, които извършва, че има неплатени заплати и че трябва да започне производство спрямо този работодател. Чак от 1 юли 2018 г. тя ще има този ангажимент", възмути се Манолова.

"В навечерието на коледните празници новината, която социалната комисия и социалният министър предават на българските граждани с неплатени заплати, е, че те никога няма да си получат заплатите. Заради бездушие, заради нежелание да бъдат подкрепени тези, които имат най-голяма нужда от подкрепа и техните семейства", добави омбудсманът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари