Мая Манолова иска омбудсманите да се финансират от държавата

0
Така ще се гарантира независимостта на обществения посредник
Така ще се гарантира независимостта на обществения посредник Снимка: БГНЕС

Омбудсманът Мая Манолова предлага да бъде предвидено целево финансиране от националния бюджет, за да се гарантира независимостта на обществения посредник.

На кръгла маса в Народното събрание тя съобщи, че ще внесе промени в Закона за местното самоуправление, които бяха подкрепени от всички омбудсмани в страната. В него се предвижда и избор на омбудсман във всички общини с население над 10 000 души. В новите поправки е записано избора на обществен посредник да става с по-малко мнозинство в общинския съвет.

В момента омбудсманите се избират от 2/3 мнозинство в общинския съвет и рядко се стига до консенсус. Например миналата година се проведе конкурс, на който се явиха четирима кандидати, но нито един не е успя да събера необходимия брой гласове на общински съветници.

По време на дискусията Манолова заяви, че гражданите имат множество проблеми, нарушени и застрашени права в редица области и имат отчаяна нужда от защита на техните права. Според нея за гражданите е ясно, че институцията, която ги подкрепя и е на тяхна страна, е тази на националния и местния омбудсман.

„В България, която е най-бедната страна в Европа, гражданите имат множество проблеми, множество нарушени, застрашени права в редица области. Огромно е социалното страдание - проблемите на хората с бедността и липсата на перспектива. Огромни са проблемите на населението с администрацията - местна и централна. Огромни са проблемите със свръхправомощия на силните на деня – монополите“, каза Манолова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари