Математиците на МГ "Баба Тонка" заминават на олимпиада в Хонконг

0
Четирима шестокласници от МГ „Баба Тонка” ще вземат участие в международна олимпиада, която ще се проведе средата на юли в Хонконг. Заедно със своите родители, преподавателката си Боряна Куюмджиева и директорът на гимназията Митко Кунчев, математиците гостуваха на кмета Пламен Стоилов в Общината днес.

„Предстои ни много сериозно състезание. В индивидуалната надпревара учениците ще решават 15 задачи. Втората част ще включва отборно състезание, където Теодор, Макси, Дани и капитанът Никола ще са изправени пред предизвикателството да се справят успешно с 10 задачи в рамките на 1 час.

Нашата цел е да отидем да победим и да се върнем”, е казала Боряна Куюмджиева, която съветва учениците си да са сплотени и да залагат на принципа „един за всички, всички за един”, съобщават от Община Русе.

Пламен Стоилов е отбелязал, че на това се дължи успехът на Математическата гимназия в Русе. „Възпитаниците на елитното ни училище винаги гонят високи цели. Това е първото важно нещо - да имаш амбиции, а второто е екипността. Пожелавам ви да се преборите и да докажете пред всички, че русенската Математическа гимназия е най-добрата”, заяви кметът Пламен Стоилов.

Той е допълнил, че участието на учениците в международната олимпиада е станало възможно благодарение на общинската фондация „Русе– град на свободния дух”. „Това е нейният смисъл – да дава шанс на нашите гениални деца, бъдещите лидери на България”, е допълнил Пламен Стоилов, съобщават от Община Русе.

Зам.- кметът Страхил Карапчански е заявил, че сумата, с която са подпомогнати децата за олимпиадата в Хонконг, е 4 000 лева. „С това осигуряваме на 100% участието на младите математици. През тази година една от основните цели на Фондацията е да идентифицира лицата на Русе. Тези деца, техните ръководители са достойни посланици на града и един добър пример за подражание”, е казал още Страхил Карапчански.

Директорът на Математическата гимназия Митко Кунчев е благодарил на общинското ръководство за подкрепата. „Русе може би е единствената община в България, която е предвидила допълнително финансиране в бюджета са, за да се подпомагат училища с по-високо ниво на работа”, отбелязва той, съобщиха още от Община Русе.

В края на срещата кметът Пламен Стоилов подари на децата значки „Русе”, както и знамето с герба на общината, което да развеят при победата си в Хонконг.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари