Ученици от МГ „Баба Тонка“ се представиха отлично на Европейската олимпиада по статистика

3

В Националния кръг участваха три отбора от математическата гимназия

Европейската олимпиада по статистика (ЕОС) се организира от Евростат и част от държавите - членки на ЕС, с цел да се повиши статистическата култура на учениците и учителите.

Инициативата е насочена към повишаване на функционалната грамотност на учениците чрез засилване на любопитството и интереса им към статистиката, като се покаже нейната роля както в различните сфери на обществения живот, така и във всекидневието на обикновения човек. Същевременно целта е да се насърчи работата на учениците в екип и сътрудничество като средство за намиране на общи решения.

ЕОС се състои от два кръга: национален и европейски. Финалистите от националния кръг във всяка държава могат да участват в европейския кръг. Националният кръг се провежда на български език, а европейският - на английски език.

Националният кръг за 2022/2023 учебна година се проведе от 4 януари до 28 февруари 2023 г. и включва два етапа.

В първия етап отборите попълват онлайн на три теста:

• Тест 1: Основни познания по статистика - разбиране на статистически понятия, интерпретация на графики, елементарни изчисления на вероятности и други.

• Тест 2: Използване на официалните източници на статистически данни (сайтове на НСИ и други официални статистически организации).

• Тест 3: Интерпретиране на статистически текст. Целта е да се отговори на въпроси за информация в актуална публикацияна Евростат.

Във втория етап отборите изготвят анализ на статистически данни по дадена статистическа тема. При своята работа участниците използват само подготвената за олимпиадата база със статистически данни (публикувана на сайта на ЕОС непосредствено преди началото на втория етап). В анализа си участниците трябва да покажат знания и умения относно правилното разбиране, интерпретиране и представяне на данните.

Класирането на отборите се извършва въз основа на резултатите, по следната формула:

Крайна оценка = 0.25 х Резултат от I етап + 0.75 х Резултат от II етап.

От МГ „Баба Тонка“ в Националния кръг на Европейската олимпиада по статистика участваха три отбора в категория А(Х-XII клас). В тази категория се състезаваха 208 екипи от цялата страна, 11 от които са ученици от 3 училища в Русе. Отборите на МГ се представиха отлично на първия етап и бяха допуснати до втория етап.

Отбор KISTAT – Иво Тодоров от 11.в клас и Константин Георгиев от12.а клас – краен резултат 92,18 точки от максимум 100

Отбор ВЪРТОП – Александра Вълчанова и Емилия Великова от 11.в клас – краен резултат 82,53 точки

Отбор ZUKI – Виктория Георгиева и Зютие Съткъ от 11.в клас

Ментор на отборите е Силвия Йорданова, старши учител по информатика и ИТ.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    1
    Зарадван
    Както винаги на високо ниво. Браво!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари