Масово районните съдии в Стара Загора бягат от делото "Дебора"

0
Досега 11 магистрати са си направили отвод
Досега 11 магистрати са си направили отвод Снимка: NOVA

Досега 11 магистрати са си направили отвод

Делото "Дебора" се оказа прекалено горещ картоф за магистратите в Стара Загора и едва ли ще се гледа от Районния съд в града, макар че обвинителният акт срещу Георги Георгиев да беше внесен там на 15 декември. Масово районните съдии си правят отвод и не искат да се занимават със случая. Това показа проверка на "Сега" в електронните регистри. Досега са се отвели 11 магистрати, в това число и председателката на съда Блага Бозова. Ако всички магистрати от съда си направят отвод, Върховният касационен съд ще трябва да прецени къде да прати делото. Обикновено се избира близък съд от същото ниво (в случая - районно), за да не бъдат причинявани допълнителни неудобства на участниците в процеса.

От публично достъпните данни става ясно, че всички те се позовават на текста от НПК, който казва, че "не може да участва в състава на съда съдия или съдебен заседател, който поради други обстоятелства може да се счита предубеден или заинтересован пряко или косвено от изхода на делото". Какви са тези "други обстоятелства" обаче е неизвестно. "Сега" изпрати вчера писмено запитване до Районния съд в Стара Загора дали магистратите сочат какво ги прави предубедени. До момента няма отговор на този въпрос.

Делото "Дебора" вече се "джурка" сред гражданските съдии и те също се отвеждат. Последният отвод е от 28 декември. Вчера делото е разпределено на съдия Неделина Минчева. Тогава жребият е теглен между общо петима магистрати. Така че предстои да видим дали и съдия Минчева ще намери повод да се отведе. Районните съдии в Стара Загора според сайта на съда са 20 - 9 наказателни и 11 граждански.

26-годишният Георги Георгиев ще отговоря по три обвинения, след като 5 месеца по-рано обществото беше "взривено" от бруталността на престъплението и неглижирането на случая от властите.

Първото обвинение срещу Георгиев, който в момента се намира в ареста, е, че на 26 юни с особена жестокост и по особена мъчителен за жертвата начин чрез нанасяне на удар с юмрук в главата и 18 порезни рани с макетно ножче е причинил на 18-годишното момиче двустепенна средна телесна повреда и я е обезобразил. За това престъпление НК предвижда от 2 до 10 години затвор. Второто обвинение е, че на 26 юни е принудил пострадалата да претърпи нещо противно на волята си, като е остригал с електрическа машинка част от косата ѝ, като употребил сила, удряйки я с юмрук в лицето. Наказанието за това е до 6 г. затвор. Същото наказание НК предвижда и за третото обвинение на Георгиев - че в периода от април до 25 юни т.г. 6 пъти се е заканил с убийство на Дебора.

ОТВЕЛИТЕ СЕ:

Съдиите, които до момента са приели, че поради някакви обстоятелства може да се считат предубедени или заинтересовани пряко или косвено от изхода на делото, са Росен Чиликов, Блага Бозова, Тодор Минов, Христо Ангелов, Дарина Крумова-Стоянова, Димитър Манджуров, Иван Режев, Олга Златева, Таня Илкова, Свилен Жеков, Антония Тонева.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    3
    Мунчо
    Да вземат да се "отведат" и от тлъстите си заплати.
  • 4
    2
    Jiut
    Мутрите успяха да всеят страх и в съдебната система! Борбата ще е жестока!!!
  • 12
    1
    Балканеца
    И ако ги питаш иначе мишките какво правят в системата, ще кажат - раздаваме справедливост. Раздават, ама само когато не ги е страх.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари